Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Veľká novinka: Slovenskí a ukrajinskí lekári budú užšie spolupracovať

Slovenskí lekári by mali užšie spolupracovať s ukrajinskými.
Slovenskí lekári by mali užšie spolupracovať s ukrajinskými. (Zdroj: photl.com)

Slovenskí a ukrajinskí lekári by mohli užšie spolupracovať. Počíta s tým návrh spolupráce na roky 2013 až 2017, ktorý ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská predstavila svojej ukrajinskej partnerke Raise Bohatyrjovej na rokovaní v Kyjeve (1.10.). Presun ukrajinských lekárov na Slovensko sa však nechystá.

"Predmetom nášho rokovania nebol presun pracovnej sily. Základom bolo uviesť osobne náš návrh spolupráce. Skôr hovoríme o spolupráci a vzájomnej konzultácii lekárov ako o presune pracovnej sily," povedala Zvolenská.

V čom by lekári spolupracovali?

Spolupráca by sa mala týkať onkológie, kardiológie, kardiochirurgie, prevencie infekčných chorôb vrátane zabezpečenia imunologického programu farmakológie a tiež vedy, výskumu v oblasti verejného zdravotníctva a vzdelávania. "Experti by spolu viac kontaktovali," opísala ministerka zdravotníctva.

Obe krajiny trápi úmrtnosť na srdcové choroby

Dodala, že tak ako Slovensko aj Ukrajinu trápi predčasná úmrtnosť na kardiovaskulárne choroby. Pritom Slovensko je podľa Zvolenskej dobre vybavené, pokiaľ ide o kardiológiu a kardiochirurgiu.

"Takže sme sa dohodli na návšteve našich expertov, ktorí by si v prvom kroku vymenili informácie najmä v súvislosti kardiocentrom a detským kardiocentrom," uviedla.

Očkovací proces je u nás lepšie zvládnutý

Ministerky hovorili aj o organizácii zdravotníctva a neobišli ani boj s chrípkou, keďže sa blíži chrípkové obdobie. Zvolenskú zaujímalo, ako Ukrajina reaguje na prípadnú pandémiu.

"Musím povedať, že v tomto prípade sme na tom určite lepšie. Očkovací proces je u nás výrazne lepšie zvládnutý. Ukrajina centrálne nenakupuje takéto veci, ale reaguje iba na ohniská nákazy," skonštatovala ministerka, podľa ktorej má Slovensko v tejto oblasti Ukrajine čo ponúknuť.

Ukrajinskú kolegyňu pozvala, aby sa prišla informovať o registrácii nových vakcín a spôsobe, akým na Slovensku prebieha vakcinácia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9