Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Viete, čo je na obrázku? Cukríky to nie sú, ide o skutočnú raritu

Farebná kukurica je raritou pre mnohých záhradkárov na svete. Zobraziť galériu (3)
Farebná kukurica je raritou pre mnohých záhradkárov na svete. (Zdroj: dailymail.co.uk)

Na prvý pohľad vyzerá ako cukríky alebo nejaké korálky. Budete veľmi prekvapení, pravda je totiž niekde inde. Ide o kukuricu, ktorá má každé zrniečko inej farby. Od klasickej, žltej kukurici, má síce vzhľadom ďaleko, ale chutí takmer rovnako. Túto netradičnú zeleninu pestujú farmári v Spojených štátoch amerických, kde je veľkou raritou. Má neoficiálny názov „Glass Gem“ (sklené drahokamy), no miestni obyvatelia ju poznajú aj ako indiánsku kukuricu.


Pochádza z Oklahomy

Túto raritu vypestoval farmár s indiánskym pôvodom Carl Barnes z Oklahomy, ktorý si postupne všímal, ako na jeho kukurici rastie stále viac farebných zŕn. Dnes ju možno porovnať so žiarivým drahokamom. Nájdete na nej červenú, modrú, zelenú, čiernu, bielu, ale i fialovú farbu. Krátko po tom, ako Barnes zomrel, sa o kukuricu staral jeho priateľ, ktorý mu sľúbil, že zachová pestovateľskú tradíciu, čo aj splnil.

Táto nezvyčajná kukurica má biele, modré, žlté, fialové, zelené, ale i červené zrná. (Foto: Dailymail.co.uk)
Zobraziť galériu (3)
Táto nezvyčajná kukurica má biele, modré, žlté, fialové, zelené, ale i červené zrná. (Foto: Dailymail.co.uk)  (Zdroj: dailymail.co.uk)

Na čo sa dá použiť?

U pestovateľov je nezvyčajná zelenina veľmi obľúbená, podľa nich je chutnejšia ako klasická a netreba ju ani striekať. Dá sa použiť na popcorn, no neodporúča sa na priamu konzumáciu z klasu. Napriek tomu, že ide o delikatesu, mnohí Američania ju nejedia, ale používajú skôr ako dekoráciu do bytov a domov. Exteriér a interiér vie vraj veľmi pekne oživiť.

Farebná kukurica sa neodporúča na priamu konzumáciu z klasu. (Foto: Dailymail.co.uk)
Zobraziť galériu (3)
Farebná kukurica sa neodporúča na priamu konzumáciu z klasu. (Foto: Dailymail.co.uk)  (Zdroj: dailymail.co.uk)

V súčasnosti si môžu záhradkári z celého sveta kúpiť túto jedinečnú zeleninu cez internet. Vraj sú veľmi vyhľadávané, preto sa ihneď vypredajú. Zadovážili by ste si takúto kukuricu?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9