Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Takto vyzerá tuberkulóza na Slovensku: Máme sa čoho báť?

Tuberkulóza postupne klesá, Slováci sú zatiaľ pred ňou v bezpečí.
Tuberkulóza postupne klesá, Slováci sú zatiaľ pred ňou v bezpečí.

Výskyt tuberkulózy (TBC) na Slovensku dlhodobo klesá a výnimkou nebol ani minulý rok, keď bolo do Národného registra TBC nahlásených 345 prípadov. V 298 prípadoch išlo o pľúcnu formu TBC, počet novo zistených prípadov bol 292. Incidencia výskytu TBC na Slovensku sa tak znížila na 6,35 prípadu na 100.000 obyvateľov.

Ako potvrdil Ivan Solovič z Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, situácia je stabilizovaná, plne pod kontrolou.

 

Máme isté regionálne rozdiely, ale už nie sú také ako pred 10 rokmi, keď sme rozdiel medzi východným a západným Slovenskom mali až trojnásobný,“ vysvetlil Ivan Solovič z Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch.

Podľa neho je situácia na západnom Slovensku stabilizovaná, výrazne sa však zlepšuje na východe krajiny.

„Ten východ ako keby trošku dobiehal západ v tom zlepšovaní situácie,“ dodal Solovič.

V Popradskom okrese nariadili povinné očkovanie

V každom regióne sú však oblastné problémy, ktoré sa dajú riešiť pomocou mimoriadnych aktivít. Tak sa stalo aj v troch obciach v Popradskom okrese, kde Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) nariadil povinné očkovanie u novorodeniatok vo veku od štyroch dní do šiestich týždňov.

„Na základe výskytu TBC v obci Výborná a posúdenia epidemiologickej situácie v ďalších obciach Krížová Ves a Hranovnica bolo nariadené očkovanie proti TBC v komunitách s nízkym hygienickým štandardom,“ informovala regionálna epidemiologička v Poprade Mária Pompová.

Detská pneumologická ambulancia v spolupráci s detskými pediatrami a novorodeneckými oddeleniami bude toto očkovanie zabezpečovať až do odvolania.

„Uvidíme podľa toho, ako sa vyvinie epidemiologická situácia, a zvážime ďalšie kroky,“ dodala Pompová.

Incidencia bola v týchto obciach veľmi vysoká. Konkrétne v obci Výborná bola chorobnosť až 544 na 100.000 obyvateľov, v Krížovej Vsi 304 na 100.000 obyvateľov a v obci Hranovnica 350 na 100.000 obyvateľov.

Aká bola chorobnosť v minulom roku?

TBC sa na Slovensku v minulom roku vyskytla v 114 prípadov u žien, raz toľko bolo mužov chorých na túto chorobu. V detskej populácii TBC zaregistrovali v 19 prípadoch, všetky zaznamenané prípady boli v rómskych osadách. Celkovo na TBC umrelo päť pacientov.

Najhoršie je na tom Prešovský kraj

Najhoršou oblasťou s najvyšším výskytom tohto ochorenia na Slovensku je oblasť Prešovského kraja, kde je incidencia 11,61 prípadu na 100.000 obyvateľov, naopak, najlepšie sú na tom v tomto smere v Nitrianskom kraji, kde incidencia dosahuje 3,83 na 100.000 obyvateľov.

Z hraničných susedov Slovenska sú na tom lepšie len Rakúšania, ktorí majú incidenciu na úrovni 5 prípadov na 100.000 obyvateľov.

V roku 2011 zomrelo viac ako 1 milión ľudí

V roku 2011 zomrelo na celom svete na toto závažné infekčné ochorenie 1,4 milióna ľudí a Svetová zdravotnícka organizácia v tom istom roku zaznamenala 8,7 milióna nových prípadov ochorenia TBC.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9