Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Oslávte Týždeň mozgu 2013: Do svetovej akcie sa zapojilo i Slovensko

Mozog bude témou podujatí v niektorých krajinách.
Mozog bude témou podujatí v niektorých krajinách.

Tieto marcové dni sú výnimočné nielen tým, že práve prebieha Svetový týždeň glaukómu, počas ktorého si môžu dať Slováci bezplatne vyšetriť svoj zrak. Počas tohto týždňa sa v 61 krajinách sveta vrátane Slovenska uskutočnia aj osvetové podujatia na tému mozog, jeho činnosť, výkonnosť, fungovanie, ale aj zlyhávanie. Svet pozná túto akciu pod názvom "Brain Awareness Week", u nás je známa ako Týždeň mozgu.

Slovensko sa do projektu zapojí tento rok šiestykrát, a to vďaka iniciatíve Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti a jej partnerov.

Aké podujatia sa budú konať?

Od pondelka 11. marca do nedele 17. marca sa tak na viacerých miestach Slovenska uskutočnia prednášky, prezentácie, tréningy pamäti, tvorivé dielne, besedy či dni otvorených dverí, a to v knižniciach, na školách, v zariadeniach sociálnych služieb, ale aj v poradniach zdravia Regionálnych úradov verejného zdravotníctva SR, či na vybraných územných spolkoch Slovenského Červeného kríža. Cieľom je upriamiť pozornosť verejnosti na ľudský mozog a jeho činnosť, ale aj upozorniť na možné ochorenia mozgu.

V Bratislave sa naučíte triky na udržanie bystrej mysle

V Bratislave sa v stredu 13. marca v Zičiho paláci o 14.30 h uskutoční akcia Zaostrené na mozog. Jej súčasťou bude prednáška profesorky Daniely Ostatníkovej, ktorá priblíži procesy v mozgu. Následne trénerka pamäti Mária Čunderlíková naučí záujemcov triky na udržanie bystrej mysle a pohotovej pamäti. Záštitu nad akciou prevzala starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.

Hlavnými partnermi Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti v akcii Týždeň mozgu sú Centrum MEMORY, Nadácia MEMORY a Neuroimunologický ústav SAV – organizácie, ktoré svoju činnosť orientujú na problematiku čoraz rozšírenejšieho ochorenia mozgu - Alzheimerovej choroby. Informovala o tom správkyňa Nadácie MEMORY a tajomníčka Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti Alžbeta Veselá.

Druhý marcový týždeň patrí i prevencii zeleného zákalu. Okrem Týždňa mozgu momentálne prebieha aj Svetový týždeň glaukómu (zeleného zákalu), počas ktorého sa môžete dať bezplatne vyšetriť. Pozrite sa, kde budete mať možnosť ísť na vyšetrenie svojho zraku.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9