Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Jedinečný objav vedcov: Otrava metanolom sa zistí rýchlejšie

Vďaka vedcom bude zistenie, či je človek otrávený metanolom, rýchlejšie.
Vďaka vedcom bude zistenie, či je človek otrávený metanolom, rýchlejšie.

Unikátnu metódu pre rýchlu diagnostiku otravy metanolom vyvinuli vedci zo Stredoeurópskeho technologického inštitútu Masarykovej univerzity v Brne v spolupráci s lekármi z Nemocnice s poliklinikou v Havířove. Využíva na to stanovenie kyseliny mravčej v krvnom sére.

Výsledky už za niekoľko minút

Otravu metanolom je vzhľadom na absenciu špecifických príznakov v prvej fáze intoxikácie veľmi náročné identifikovať. Danou metódou sa však výsledky dosiahnu v priebehu rádovo niekoľkých minút, čím sa môže výrazne skrátiť čas medzi prijatím pacienta v nemocnici a začiatkom samotnej liečby.

Ako ďalej vysvetlil jeden z autorov objavu Jakub Ondroušek, dramatické zmeny nastávajú v tele počas premeny metanolu na kyselinu mravčiu, k čomu dochádza od šiestich do 24 hodín po konzumácii otráveného alkoholu.

Nová metóda dokáže v priebehu jednej až dvoch minút odhaliť, či krv pacienta obsahuje vyššie hodnoty kyseliny mravčej a či je teda nutné začať liečbu.

Aké sú výhody novej metódy?

Výhodou novej kapilárnej elektroforetickej metódy je jej jednoduchosť, malá spotreba vzoriek a oproti doterajším metódam, napríklad plynovej chromatografii, aj veľká rýchlosť, keďže nie je potrebný transport vzoriek krvi, ich derivatizácia a úprava.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9