Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prieskum potvrdil: Slováci nechcú jednu zdravotnú poisťovňu

Podľa prieskumu ľudia nechcú mať jednu poisťovňu.
Podľa prieskumu ľudia nechcú mať jednu poisťovňu.

Väčšina ľudí, 85 percent, si podľa prieskumu, ktorý si dalo urobiť Združenie zdravotných poisťovní (ZZP), v ktorom sú súkromné poisťovne, želá zachovanie pluralitného systému verejného zdravotného poistenia, teda možnosti výberu zdravotnej poisťovne. Šéfka združenia Katarína Kafková preto tvrdí, že vládu pacient nezaujíma, keďže poistenci jednu zdravotnú poisťovňu nechcú.

Odmietajú jednu poisťovňu

Kabinet v tomto prípade podľa súkromných poisťovní nehľadí na verejný záujem.

"Ľudia odmietajú zriadenie štátneho monopolu jednej zdravotnej poisťovne, ktoré im vezme možnosť voľby poisťovne. Nerozumieme, prečo vláda chystá mrhanie vzácnymi zdrojmi bez ohľadu na názor poistencov a odborníkov," skonštatovala Kafková.

Nechce ju 85 percent ľudí

Podľa online prieskumu, ktorý agentúra TNS realizovala v dňoch od 15. do 22. februára na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov, vzrástla verejná podpora zachovaniu možnosti voľby zdravotnej poisťovne zo septembrových 81 percent na 85 percent vo februári. Väčšina respondentov sa zároveň v prieskume vyjadrila, že vláda neušetrí prostriedky potrebné na vyvlastnenie poisťovní a sú za ich účelnejšie využitie.

Čo poisťovne vyčítajú vláde?

Súkromné poisťovne okrem toho vláde vyčítajú, že stále nepredložila analýzu potvrdzujúcu výhodnosť systému jednej štátnej poisťovne a návratnosť prostriedkov, ktoré bude celý proces stáť. Poukazuje aj na riziko arbitráží.

"Sme pár dní, možno týždňov, pred zverejnením zákona o vyvlastňovaní. Verejnosť stále nepočula, prečo je niečo, čo odborníci spochybňujú, pre nich výhodné, ani ako chcú štátni manažéri ušetriť desiatky až stovky miliónov eur, ktoré za vyvlastnenie zaplatia bežní ľudia," zhrnula Kafková.

Prieskum by mali podľa Zvolenskej urobiť poisťovne u seba

"Ja sa veľmi teším, že sa všetci skladáme v dostatočnej miere na zdravotné poistenie na to, aby zdravotné poisťovne na báze tej istej témy robili stále dookola, pomaly každý mesiac prieskum. Možno, že by som privítala, keby urobili prieskum sami u seba doma, prečo tento rok bolo tak veľa podvodne prepoistených práve do súkromných zdravotných poisťovní," reagovala šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

ZZP združujúce Dôveru a Union z.p. reagovalo na ministerkino vyjadrenie na margo jeho prieskumu, podľa ktorého až 85 % z tisíc opýtaných je za zachovanie viacerých zdravotných poisťovní. Podľa Združenia ZZP je smutné, že ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú viac ako názor ľudí na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, ktorá zhorší fungovanie zdravotníctva za cenu stoviek miliónov eur, trápi to, že verejnú mienku niekto zisťuje.

Zmena pre nás nebude nič znamenať

Ministerka tvrdí, že plánovaná zmena nebude pre klientov súkromných poisťovní v reálnom živote znamenať nič.

"Nebudú nikam musieť ísť, nič vymeniť, rovnako ako budú dostávať zdravotnú starostlivosť u svojho lekára," zdôraznila. Na margo prieskumu ešte podotkla, že jeho vzorka bola reprezentatívna asi tak ako ona sama.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9