Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prečo ženy tak veľa rozprávajú? Pozrite sa, čo vypátrali vedci

Vedci zistili, prečo ženy rozprávajú viac ako muži.
Vedci zistili, prečo ženy rozprávajú viac ako muži.

Je známe, že ženy celkovo hovoria viac ako muži. Potrebujú sa viac rozprávať, majú sklon rozoberať i tie najmenšie detaily, jednoducho, majú väčší dar reči ako muži. No prečo to tak je? To sa snažil zistiť najnovší výskum, ktorý zrealizovali vedci z Marylandu. Pozrite sa, čo sa im podarilo zistiť!

Vedci odhalili, že základnou príčinou zhovorčivosti žien je vysoká koncentrácia proteínu "rozprávania" v mozgu. V mozgu totiž majú omnoho viac proteínu FOXP2 než muži, ktorý ovplyvňuje vývoj jazyka a reči. Hlavne mladé dievčatá majú v mozgovej kôre pri vývoji a dospievaní veľa tejto bielkoviny a zrejme preto sa u nich výraznejšie ako u chlapcov vytvára zhovorčivosť.

"Môže to vysvetľovať, prečo ženy hovoria takmer trikrát viac ako muži," cituje vedca z University Of Maryland britský list Daily Express.

Majú vyššiu koncentráciu bielkoviny v mozgu

Proteín FOXP2 je kódovaný rovnomenným génom, ktorý sa nachádza na siedmom ľudskom chromozóme. Vedci už dávno vedia, že polypeptidický reťazec hrá dôležitú rolu pri vývoji rozprávania a reči.

Tak neurológovia z Marylandu potvrdili, že dievčatá a ženy majú vyššiu koncentráciu tejto bielkoviny v mozgovej kôre než chlapci a muži.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9