Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prevratný objav tínedžera: Vynašiel test na diagnostiku rakoviny

Mladému tínedžerovi sa podarilo vynájsť test na diagnostiku rakoviny.
Mladému tínedžerovi sa podarilo vynájsť test na diagnostiku rakoviny.

Len 15-ročný Američan rozvíril vody medicínskych objavov. V Amerike je tento mladý vedec veľmi populárny, keďže objavil finančne nenáročný test, ktorý dokáže rýchlo a spoľahlivo diagnostikovať rakovinu pankreasu, vaječníkov a pľúc. Keďže vďaka tomu bude včasná diagnostika a následná liečba realitou, dal tak pacientom oveľa väčšie šance na prežitie.

Kým sa mladý stredoškolák Jack Andraka stal uznávaným vedcom, trvalo to dlhší čas. Na svojom vynáleze začal pracovať ešte ako 14-ročný a spočiatku dostal až 197 zamietavých odpovedí na nápad, ako vytvoriť rýchly a lacný test na diagnostiku rakoviny. No bol trpezlivý a minulý rok jeho objav vyhral na medzinárodnej vedeckej súťaži s názvom Intel Science Fair.

Čo je princípom tejto metódy?

Princípom tejto metódy je vyšetrenie krvi a moču pomocou špeciálneho papierového senzoru. Ten vie až s 90-percentnou pravdepodobnosťou odhaliť rakovinu.

Aké sú výhody?

Oproti ostatným testovacím formám má táto metóda množstvo výhod. Je 168-násobne rýchlejšia, približne 26-tisícnásobne lacnejšia, keďže jeden test stojí 3 centy a dokonca až štyristonásobne citlivejšia ako dostupné testovacie formy. Jednou z veľkých výhod je aj to, že test je určený na iné choroby.

"Test by sa dal aplikovať aj na iné choroby - na ďalšie druhy rakoviny, tuberkulózu, baktérie E. coli či HIV," uviedol mladý génius.

Prinútila ho smrť priateľa

K výskumu ho podnietila nešťastná smrť jeho rodinného priateľa, ktorý zomrel na rakovinu pankreasu. Odvtedy začal študovať odborné články, ktoré sa týkali diagnostiky a liečby rakoviny. Chcel do toho zainteresovať aj vedcov, no mnohí ho odmietli so slovami, že jeho nápad nemôže fungovať.

Vyhral štipendium v hodnote 75-tisíc dolárov

Šancu mu dal až profesor patológie a onkológie na Johns Hopkins University, vďaka ktorému mohol Jack pracovať v laboratóriu. Vyplatilo sa, minulý rok v máji si odniesol prvú cenu so štipendiom v hodnote 75-tisíc dolárov na ďalší výskum.

Čo robí teraz?

Mladý génius má pred sebou sľubnú kariéru vedca, prednáša na konferenciách a tiež sa dostal až do Bieleho domu. Momentálne pokračuje na svojom výskume a čaká na patentovanie svojho vynálezu.

"Každý má potenciál stať sa vedcom. Stačí len nájsť zanietenie a tvrdo pracovať," odkazuje ostatným mladý vedec.

Pozrite sa na video, ako sa Jack Andara teší z výhry na medzinárodnej vedeckej súťaži Intel Science Fair za svoj vylález - test na diagnostiku rakoviny.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9