Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pozrite sa, čo sa deje vo vašom tele, keď prestanete fajčiť!

Stopnite fajčenie a telo sa vám za to poďakuje!
Stopnite fajčenie a telo sa vám za to poďakuje! (Zdroj: thinkstock.com)

Prestať s fajčením sa naozaj oplatí! Pozitívne zdravotné účinky človek pocíti už po niekoľkých minútach, od kedy s touto neresťou prestane. I tá najmenšia snaha prinesie želané ovocie. Pozrite, ako sa vaše zdravie dostáva postupne do normálu, keď začnete abstinovať.


Po 20 minútach

Prvé pozitívne účinky človek pocíti už po niekoľkých minútach od skončenia fajčenia. Nikotín v dyme zvyšuje krvný tlak a zrýchľuje srdcovú činnosť. Po 20 minútach od skončenia fajčenia sa začne tlak v krvi znižovať a tepová frekvencia bude tiež postupne klesať. Telesná teplota rúk a nôh sa zvýši, ktorá je obyčajne pri fajčení nízka, preto veľa fajčiarov trápia studené ruky a nohy.

Po 8 hodinách

Pri každom potiahnutí cigarety sa vám do krvi dostáva nebezpečný oxid uhoľnatý. Nikotín teda nie je jedinou negatívnou zložkou cigaretového dymu. Fajčením sa dostáva do krvi a znižuje v nej obsah kyslíka, ktorý potrebuje na svoju činnosť srdce a ostatné časti tela.

Keď si nezapálite cigaretu 8 hodín, hladina oxidu uhoľnatého v krvi začne klesať a hladina kyslíka v krvi sa postupne zvyšuje.

Pravidelné fajčenie zvyšuje okrem iného riziko infarktu. Tí, ktorí vyfajčia balíček cigariet denne, sú až dvojnásobne ohrození infarktom v porovnaní s ostatnými, ktorí nikdy nefajčili. Navyše, fajčiari, ktorí dostanú infarkt, majú nižšie šance na prežitie ako nefajčiari.

Ak vydržíte bez cigarety 24 hodín, výrazne svojmu zdraviu prospejete. Po toľkých hodinách abstinencie sa totiž už možnosť infarktu znižuje.

Po 48 hodinách

Postupne sa zlepšuje schopnosť čuchu a chuti, ktorú ste ako fajčiari mali zníženú, ba čo viac, nervové zakončenia sa začnú regenerovať.

Po 2 týždňoch až 3 mesiacoch

Ak máte za sebou mesiac abstinencie, môžete si byť istí, že ste prekonali najhoršie týždne, kedy ste museli čeliť abstinenčným príznakom. Je dôležité, aby ste v tom vytrvali. Keby ste sa vrátili ku svojim predošlým zlým návykom, je možné, že by ste sa z toho už nedostali.

Po 2 týždňoch a 3 mesiacoch sa vám začne zlepšovať krvný obeh a veľkým plusom je fakt, že funkcia pľúc sa zvyšuje a vaša chôdza sa stáva ľahšou.

Po 1 až 9 mesiaci

V tomto období si môžete všimnúť výrazné zlepšenia, vaše zdravie sa upevňuje a ste menej náchylní na ochorenia. Už toľko nekašlete, zmizli upchaté dutiny, ste menej unavení i dýchavičnosť je primeraná.

Po 1 roku

Fajčenie je najvýznamnejším a ovplyvniteľným rizikovým faktorom ischemickej choroby srdca. Inak sa nazýva ako ischémia myokardu, čo je ochorenie charakteristické znížením prekrvenia srdcového svalu.

Nadmerné riziko ischemickej choroby srdca je po 1 roku po skoncovaní s cigaretami znížená až na polovicu v porovnaní s fajčiarmi.  Po 1 roku sa budete cítiť úžasne a prínosy ukončenia fajčenia budú stále len rásť.

Po 5 rokoch

Nielen riziko infarktu a ischemickej choroby srdca je výrazne znížené, týka sa to aj mŕtvice. V štúdii Framingham Heart Study sa uvádza, že výskyt mozgovej mŕtvice je u mužských fajčiarov o 40 % a u žien-fajčiarok o 60 % vyšší, ako u nefajčiarov. Riziko mŕtvice je po 5 rokoch zredukované ako u ľudí, ktorí nikdy nefajčili.

Po 10 rokoch

Znižuje sa riziko rakoviny pľúc, v ústach, krku, pažeráka, močového mechúra, obličiek a pankreasu.

Po 15 rokoch

Po takej dlhej dobe máte riziko ischemickej choroby srdca tak znížené, ako je to u ľudí, ktorí si nikdy nezapálili cigaretu. Navyše, riziko úmrtia sa vám vráti tiež na takú úroveň, akú majú ľudia, ktorí nikdy nefajčili.

Ak neprestanete fajčiť, skracujete si život o 13 až 15 rokov. Ak sa rozhodnete nadobro skoncovať s cigaretami, ohrozenie srdcovými ochoreniami sa začne znižovať, tak, ako aj riziko úmrtia na následky srdcových ochorení. A to predsa stojí za to, nie?

Čítajte tiež: Fajčenie ako zdravá neresť? Odborníci odhalili jeho svetlé stránky, ktoré vás zaskočia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9