Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Alkohol škodí duši: Oslabuje schopnosť ovládať stres a úzkosť

Pozor na alkohol, zhoršuje stres a spôsobuje depresie a úzkosť.
Pozor na alkohol, zhoršuje stres a spôsobuje depresie a úzkosť.

Mnohí pijú alkohol, aby našli úľavu od stresu, a aby si zlepšili náladu. Podľa nových výskumov nie je nič horšie, ako keď niekto bojuje proti stresu pohárikom v ruke. Alkoholom si totiž stres ešte viac prehĺbite a na druhý deň po bujarej zábave vám bude ešte horšie.

Alkohol znižuje hladinu troch hormónov v mozgu, ktoré sú potrebné k zvládnutiu stresu. Tak oslabuje schopnosť zvládať stres a úzkosť.

Nerieši úzkosť a zhoršuje náladu

Prvé dva hormóny pomáhajú odvrátiť stavy úzkosti. Konzumácia veľkého množstva alkoholu znižuje hladinu dôležitých hormónov v mozgu, ako je serotonín a GABA, ktoré pomáhajú ovládať úzkosť.

Rovnaké chemické látky spolu s ďalším "mozgovým prenášačom" - dopamínom - navodzujú pocit radosti, keď je ich nadbytok. Z toho vyplýva, že alkohol môže nielen prekážať snahe riesiť úzkosť, ale môže i zhoršovať náladu tým, že zvyšuje riziko výskytu depresívnych symptómov.

Znižuje hormón aktivujúci stres

Vedci počas pokusov na zvieratách zistili, že vysoký príjem alkoholu oslabuje schopnosť hypotalámu znižovať hlavný hormón aktivujúci stres - kortikotropný hormón (CRH - Corticotropin releasing hormone). Výskum, ktorého sa podrobili ľudia, zistil priamu súvislosť medzi nízkou hladinou CRH a symptómami depresie.

Prejavilo sa to hlavne u skupiny žien s pomerne rozšíreným symptómom popôrodnej depresie. Väčší úbytok CRH po pôrode spôsobil vyššie riziko depresie u týchto mamičiek.

Nehľadajte úľavu od stresu v alkohole! Poháriky alkoholu prispievajú k dlhodobej úzkosti a depresie. Navyše krátkodobo podkopávajú schopnosť tela reagovať na stres.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9