Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Krajiny prezradili tajomstvá zdravia: Inšpirujte sa nimi (1. časť)

Každá krajina má svoje vlastné tajomstvo pevného zdravia.
Každá krajina má svoje vlastné tajomstvo pevného zdravia.

Schudnite a cíťte sa úžasne podľa tradícií mnohých krajín sveta! Každá jedna z nich je výnimočná a má svoj vlastný originálny recept k tomu, ako ostať dlhodobo zdraví. Skúste sa inšpirovať týmito krajinami, nové spôsoby zdravého životného štýlu sa vždy hodia. Navyše, sa vďaka nim môže tešiť z pevného zdravia.

INDIA: Korenie rozbehne váš metabolizmus.

Tajomstvo štíhlych ľudí, žijúcich v Indii, je odhalené. Stačí jedno zahryznutie do pikantného korenistého jedla a váš metabolizmus začne pracovať na plné obrátky a schudnute.

Ako potvrdil nutričný špecialista Keri Glassman, vďaka pikantnému jedlu budete jesť pomalšie a počas konzumácii vypijete veľa vody. Navyše, korenie je bohaté na antioxidanty, ktoré bojujú proti tuku a voľným radikálom. Pridajte si do jedla pomletú chilli papričku, ktoré obsahuje látku kapsaicín. Tá zrýchli metabolizmus a pomôže vám spáliť tuk.

Výborné je aj kari korenie, ktorého súčasťou je pomletá kurkuma, obsahujúca látku kurkumín, ktorá môže potlačiť rast tukového tkaniva. Nedávny výskum realizovaný vedcami z Tufts University zistil, že myši, ktoré jedli vysoký obsah tukov s malým množstvom kukrkumínu, mali menšiu váhu, ako myši, ktoré zjedli jedlo bez tejto látky.

MEXIKO: Zmenšite večere.

Mexičania zvyknú jesť najväčšie jedlo vždy poobede medzi 14:00 a 16:00. Potom si už doprajú len menšiu zdravú večeru.

"Urobte si z obeda bohaté jedlo, ktoré vás uspokojí. Potom len zmenšite svoju večeru o polovicu, ako ste mali porciu na obed," radí Glassman.

Konzumáciou menšej večere pomôžete predísť páleniu záhy, čo sa podľa Americkej gastroenterologickej asociácie týka až jednej tretiny Američanov.

BRAZÍLIA: Socializujte sa.

Mať silné sociálne väzby je dôležité, čo je recept na dlhovekosť, podobne ako by ste nefajčili, čo potvrdil výskum publikovaný v časopise PloS Medicine. Brazílčania si to dobre uvedomujú, preto sa môžu pochváliť dobrým zdravím.

Austrálski vedci realizovali výskum, ktorého sa zúčastnilo 1 477 ľudí vo veku 70 až 79 rokov.  Zistili, že ľudia s väčším počtom priateľov mali o sedem rok dlhší život ako ostatní, ktorí mali menej priateľov. Ak ste v partii kamarátov, zvyšuje sa hladina hormónu oxytocínu, ktorý upokojuje mozog a zlepšuje krvný tlak.

Dôkazom je aj prieskum, ktorého sa zúčastnilo 11 rôznych krajín Spojených štátov, Veľkej Británie a Austrálie. Ten zistil, že Brazílčania trávia najviac svojho času so svojimi rodinami a priateľmi (priemerne 74 hodín týždenne) a mali tak spomedzi ostatných štátov najnižsí stupeň stresu.

POĽSKO: Jedzte doma.

Poliaci minú na stravovanie mimo domova len 5 percent zo svojho rozpočtu. Oproti tomu, priemerná americká domácnosť minie až 41 percent zo svojho rozpočtu na reštaurácie a fastfoody, čo potvrdil úrad US Bureau of Labor Statistics.

Štúdie z roku 2006 zverejnené v časopise American Journal of Public Health ukázali, že nezdravé potraviny z reštaurácií obsahujú v priemere o 642 kalórií viac, než ľudia predpokladajú. Priemerný Američan tak kvôli nezdravej strave príjme až 75 percent sodíka, čo je takmer dvojnásobok bežnej dennej dávky sodíka. To môže zvýšiť riziko srdcových ochorení.

Tým, že si pripravíte vlastné jedlá z domácej kuchyne, uvidíte, čo sa deje s jedlom, a môžete sa vyhnúť niektorým nezdravým ingredienciám a popr. vynechať dezert.

JAPONSKO: Dojedzte skôr ako zvyknete.

Japonci sa môžu pochváliť svojím zdravím vďaka tomu, ako jedávajú. Každé jedlo vždy dojedia vtedy, keď sa cítia v priemere na 80 % najedení.

"Počúvajte svoje telo a prestaňte jesť vtedy, keď sa budete cítiť trochu najedení," radí Glassman.

Na stupnici od 1 do 10, pričom 1 znamená, že ste vyhladovaní, by ste mali prestať jesť, keď budete na stupnici 6. Jedzte pomalšie, jedlo si viac vychutnáte, vyhnete sa prejedaniu a s jedením skončíte skôr.

V druhej časti článku sa dozviete, aké tajomstvá pre zachovanie svojho zdravia majú krajiny Čína, Španieslko, Írsko, Gambijská republika a Holandsko.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9