Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Čo dokáže alkohol? Neuveríte, ale môže vám pomôcť!

Alkohol vám môže niekedy prospieť!
Alkohol vám môže niekedy prospieť! (Zdroj: thinkstock.com)

Zo všetkých strán počúvame o tom, ako je alkohol metlou ľudstva. Jeho škodlivosť je nespochybniteľná, no čoraz viac odborníkov upozorňuje aj na jeho prospešné účinky! Samozrejme, týka sa to len miernej konzumácie alkoholu.

1. Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení

Škola verejného zdravotníctva na Harvard University zistila, že mierne množstvo alkoholu zvyšuje hladinu HDL alebo "dobrého" cholesterolu. Vyšší HDL je spojený s vyššou ochranou proti srdcovým ochoreniam. Tiež zlepšuje faktory, ktoré ovplyvňujú zrážanlivosť krvi. Tým zabraňuje vzniku drobných krvných zrazenín, ktoré môžu zablokovať tepny v srdci, krku a mozgu, čo býva príčinou infarktov a cievnej mozgovej príhody. Toto zistenie platí pre mužov i ženy, ktorým neboli nikdy diagnostikované kardiovaskulárne ochorenia.

2. Predlžuje život

Pitie alkoholu vám môže pridať pár rokov navyše, čo potvrdilo už niekoľko výskumov. Štúdia na Katolíckej univerzite Campobasso prišla na to, že pitie menej ako dvoch alkoholických nápojov denne môže u mužov a žien znížiť riziko úmrtia o 18 percent. Uvádza to agentúra Reuters. Najlepšou voľbou je dopriať si pohárik alkoholu počas jedla. O tomto priaznivom účinku vie stredomorská strava, súčasťou ktorej je alkohol, konkrétne víno, ktoré považuje za ideálneho partnera na večeru alebo obed. Zvyšok dňa však musí byť bez jedinej kvapky alkoholu!

3. Zvyšuje libido

Novší výskum potvrdil, že mierne pitie chráni pred erektilnou dysfunkciou rovnako, ako je pitie červeného vína výborné na srdce! V štúdii z roku 2009, zverejnenej v časopise Journal of Sexual Medicine vedci odhalili, že šanca erektilnej dysfunkcie bola u konzumentov alkoholu nižšia o 25 až 30 percent. Údajne je však potrebné urobiť ďalšie výskumy , ktoré by to potvrdili.

4. Zabraňuje nachladnutiu

Katedra psychológie na Carnegie Mellon University prišla s výsledkami svojej štúdie, ktoré mnohých príjemne zaskočili. Zatiaľ čo náchylnosť na nachladnutie sa zvýšila u fajčiarov, striedma konzumácia alkoholu vedie naopak k zníženiu nachladnutia! V roku 2002 bola v novinách New York Times uverejnená španielska štúdia, že pitie osem pohárov vína týždenne, obzvlášť červeného​​, znižuje až o 60 percent riziko vzniku nachladnutia. Vedci majú podozrenie, že za to môže antioxidačná vlastnosť vína.

5. Znižuje riziko vzniku demencie

Ďalšia štúdia, ktorej sa zúčastnilo viac ako 365-tisíc účastníkov, odhalila, že u miernych pijanov piva bolo o 23 percent menej pravdepodobné, že dôjde k rozvoju kognitívnych porúch alebo Alzheimerova choroba a iná forma demencie. Vďaka alkoholu sú údajne mozgové bunky fit. Avšak, naozaj len mierne množstvo alkoholu má takéto účinky!

6. Znižuje riziko žlčových kameňov

Alkohol údajne znižuje riziko vzniku žlčových kameňov až o jednu tretinu, čo potvrdili výskumníci na University of East Anglia.

7. Znižuje riziko vzniku cukrovky

Výsledky holandskej štúdie ukázali, že zdraví dospelí ľudia, ktorí pijú jeden až dva poháre alkoholu denne, majú zníženú pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu v porovnaní s tými, ktorí nepijú vôbec.

Nezabúdajte, že uvedené priaznivé účinky sa týkajú len miernej konzumácie alkoholu (jeden pohár pre ženy, dva poháre pre mužov). Lekári a vedci zdôrazňujú, že nadmerný príjem alkoholu môže naopak spôsobiť viaceré zdravotné problémy.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9