Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Šokujúce zistenie: Červené víno nepredlžuje život, je to podvod!

Červené víno nie v skutočnosti dobré na srdce!
Červené víno nie v skutočnosti dobré na srdce! (Zdroj: thinkstock.com)

Odjakživa sa antioxidant resveratrol, nachádzajúci sa v červenom víne, čokoláde a hrozne, spájal s dlhovekosťou. Mnohí verili tomu, že pohárik červeného vína je výborný na srdce a zaistí im dlhý život. Existuje dôkaz, že ide o nezmysel!

Mýtus o resveratrole

Elixír mladosti či liek na dlhý život. Aj to sa hovorilo o resveratrole, ktorý mnohí považujú za zázrak. Nachádza sa v červenom víne, čokoláde a hrozne, teda v potravinách, ktoré sa preto považujú za prospešné pre naše srdce. Musíme vás však sklamať. Ide len o mýtus.

Podľa portálu Timesofindia.indiatimes.com vedci zistili, že antioxidant resveratrol nie je spojený s dlhovekosťou a výskytom kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a zápalového procesu v tele. Štúdia bola vykonaná Richardom D. Sembom a jeho kolegami z Johns Hopkins University School of Medicine v Baltimore.

Nezaistí dlhovekosť

Výskumu sa zúčastnilo 783 mužov a žien vo veku 65 rokov a viac. Boli súčasťou regionálnej štúdie, ktorá bola o starnutí populácie. Trvala od roku 1998 do roku 2009, pričom účastníci pochádzali z dvoch talianskych obcí, kde je vysoká spotreba červeného vína.

Autori štúdie sa snažili zistiť, či úrovne resveratrolu, dosiahnutého pomocou diéty, súvisia so zápalom, rakovinou, kardiovaskulárnymi ochoreniami a smrťou. Úrovne metabolitov resveratrolu merali vo vzorkách moču od účastníkov štúdie. Žiadny z účastníkov štúdie nebral doplnky resveratrolu, ale len potraviny, ktoré obsahovali antioxidant.

Počas deviatich rokov sledovania údajne 268 účastníkov (34,3 percent) zomrelo. V priebehu výskumu sa u niektorých vyvinulo kardiovaskulárne ochorenie a rakovina. Našli sa však aj takí, u ktorých nebola zaznamenaná žiadna vážna choroba.

Štúdia zistila, že resveratrol vám nezaistí dlhý život, takisto nezaručí, že sa u vás nevyvinie kardiovaskulárna choroba či rakovina.  

Paradoxom je fakt, že vo Francúzsku si ľudia radi a často doprajú červené víno. Napriek tomu sa u nich vyskytujú srdcové ochorenia len zriedka. Údajne za to nemôže resveratrol, ale iné doteraz neidentifikovateľné rastlinné zlúčeniny, nachádzajúce sa v ich strave.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9