Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zabrzdí starnutie: Unikátna metóda, vďaka ktorej omladnete!

Budeme večne mladí vďaka krvi?
Budeme večne mladí vďaka krvi? (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci nezaháľajú a stále skúmajú, ako ostať čo najdlhšie mladí a vyhnúť sa starnutiu. Svedčí o tom ich najnovšie zistenie, podľa ktorého môžu injekcie mladej krvi odstrániť známky starnutia mozgu! Máme k dispozícii nový liek na večnú mladosť?

„Dobíja“ mozog

Určite ste už počuli o čachtickej pani Alžbete Báthoryovej, ktorá sa považovala za najkrutejšiu vládkyňu všetkých čias. Túžila po večnej mladosti, preto sa kúpala v krvi mladých žien. Dokonca sa povrávalo, že severokórejský diktátor Kim Čong-il si dával injekcie naplnené krvou zo zdravých mladých panien, aby spomalil proces starnutia. Aj keď vedecký tím Američana Tonyho Wyss-Coraya neodporúča krvavý kúpeľ, skôr sa prikláňa k injekciám mladej krvi. Podľa nich má mladá krv obrovskú silu. „Dobíja“ mozog, pomáha k tvorbe nových ciev a zlepšuje pamäť a učenie.

Môže za to proteín?

V jednom výskume zistili vedci z Harvadskej univerzity, že „mladý proteín“, ktorý cirkuluje v krvi, je zodpovedný za udržiavanie mladého mozgu a silných svalov. Tento proteín, známy ako „GDF 11“, sa nachádza vo veľkých množstvách v krvnom obehu, keď je človek mladý a stráca sa postupne s pribúdajúcim vekom. Minulý rok vedci dokonca prišli na to, že proteín by mohol byť liekom na poškodené srdce. Vysoké hladiny GDF 11 údajne zlepšujú u starších myší funkciu všetkých telesných orgánov.

V súčasnosti sa predpokladá, že je proteín čiastočne zodpovedný za najnovšie zistenie, ktoré odhalili výskumníci zo Stanfordskej univerzity. Podľa nich môže mladá krv zvrátiť príznaky starnutia.

Aj keď boli oba výskumy vykonané na myšiach, vedci dúfajú, že v priebehu dvoch až troch rokov sa bude realizovať na ľuďoch a vyriešia tak otázku dlhovekosti a zdravia.

„Upíria“ terapia ako liek

Nedávne pokusy na myšiach odhalili, že opakované injekcie krvi od trojmesačných hlodavcov predĺžili život osemnásťmesačného veterána. Dokonca sa ukázalo, že táto „upíria“ terapia zlepšila výkonnosť u starších myší, čo sa týka pamäti a učenia. Injekcie mladej krvi spôsobili štrukturálne, molekulárne a funkčné zmeny mozgu. Vytvárali sa v ňom nové spojenia v oblasti hipokampu, čo je oblasť mozgu dôležitá pre pamäť.

Súčasťou tejto terapie bolo osem injekcií, ktoré dostala myš v priebehu troch týždňov. Zaujímavé bolo aj to, že ak myš dostala injekcie od staršej myši, neboli zaznamenané žiadne zmeny  v mozgu. Jednoducho, staršia krv nemala žiadny účinok.

Vedci zatiaľ nevedia, čo konkrétne spôsobuje zmeny v mozgu starej myši. Na druhej strane, mladá krv by podľa nich mohla zvrátiť nielen starnutie, ale aj postihnutie súvisiace s vekom, ako je Alzheimerova choroba.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9