Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zákerný účinok fruktózy na telo: Prekvapí vás, z akých druhov ovocia najviac priberiete v páse!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Hovoril vám už niekto, že „z ovocia sa nepriberá“? Veľký omyl! Aj fruktóza môže byť príčinou hromadenia tuku v oblasti pása. Viete, ktoré druhy ovocia najviac dvíhajú číslo na vašej váhe?

 

Hoci má fruktóza lepšiu povesť než biely cukor, aj ona môže v organizme napáchať veľa škôd. Dokáže sa napríklad premeniť na nebezpečný brušný tuk, varuje portál Focus.de. Preto je dôležité, aby ste poznali, ktoré druhy ovocia obsahujú viac fruktózy, a ktoré sú, naopak, vhodnejšie na častejšiu konzumáciu.

Čítajte viac: Potraviny s diabolským účinkom: Neverili by ste, čo v tele spúšťajú už po prvom súste!

Fruktóza má dvojakú tvár. Na jednej strane je rovnako kalorická ako cukor, no na druhej strane stúpa po konzumácii ovocia hladina cukru v krvi pomalšie a intenzita jeho sladkosti je silnejšia. Aj preto môžu s menšími obavami než v prípade klasického cukru konzumovať ovocie i diabetici. Platí však základné pravidlo – menej je niekedy viac.

Čítajte viac: Nezvaľujte to na gény: Pravda o priberaní, ktorá mnohým otvorí oči!

Ak z jedálnička vyradíte sladkosti a nahradíte ich ovocím, nad brušným tukom ste ani zďaleka nevyhrali. Viscerálny tuk je podľa lekárov tichý záškodník, pretože zvyšuje pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárneho ochorenia, cukrovky aj rakoviny. Známe odporúčanie dennej konzumácie piatich porcií zeleniny a ovocia je teda potrebné vyvážiť v prospech zeleniny. Ľudia, ktorí konzumujú priveľa ovocia, môžu mať okrem narušeného metabolizmu tukov problémy aj s nafukovaním a hnačkou.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Najznámejšie „fruktózové bomby“ 

V prípade, že trpíte cukrovkou, alebo chcete schudnúť v páse, mali by ste sa niektorým druhom ovocia vyhýbať alebo ich konzumovať len striedmo. Medzi „fruktózové bomby“ patria sušené ovocie (slivky či hrozienka), hrozno, čerešne, ale aj jablká a hrušky. Chuť na sladké vám efektívnejšie pomôžu zahnať marhule, broskyne, mango, papája, melóny a bobuľoviny, napríklad čučoriedky, pretože obsahujú menej ako päťpercentný podiel fruktózy.

Viac o téme: Ovocie CukrovkaChudnutiePriberanieBrušný tuk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9