Potraviny s diabolským účinkom: Neverili by ste, čo v tele spúšťajú už po prvom súste!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-10-29 11:45:00

Príliš častej konzumácii nasýtených mastných kyselín sa snažíme vyhýbať. Majú totiž povesť nepriateľov zdravého cholesterolu. Prečo sú také škodlivé? Naozaj je potrebné, aby sme ich zaradili na zoznam zakázaných živín? Riziko infarktu síce priamo nezvyšujú, ale má to háčik.

Podľa slov profesora Františka Vyskočila z Katedry fyziológie Prírodovedeckej fakulty pražskej Karlovej univerzity a Fyziologického ústavu Akadémie vied Českej republiky ide o tri druhy nasýtených mastných kyselín, ktoré majú zlú povesť medzi spotrebiteľmi – kyselina palmitová, stearová  a myristová.

Čítajte viac: Vypite tento nápoj pred ôsmou hodinou ráno: Zlikviduje tuk v najproblematickejšej časti tela!

„V tráviacom trakte sa nasýtené mastné kyseliny uvoľňujú z tukov pôsobením enzýmov zvaných lipázy. Samy o sebe neškodia, ani nijako zvlášť nezvyšujú riziko infarktov. Môžu ale ovplyvňovať osud vražedného cholesterolu v krvi,“ objasňuje profesor na stránke Prirodovedci.cz.

S týmito potravinami opatrne!

Ako ďalej dopĺňa, stále viac vedeckých dôkazov nasvedčuje, že nasýtené mastné kyseliny síce môžu mať súvislosť s ochoreniami srdca a ciev, ale takisto dokážu zvyšovať množstvo tzv. dobrého cholesterolu v krvi (HDL): „Strašenie, že všetky nasýtené tuky sú ,upchávačmi cievʻ, je dnes už nemiestne a bolo poplatné niektorým nepresným štúdiám z minulého storočia.“

Podľa vedca sú nasýtené tuky pre organizmus škodlivé vtedy, keď ich prijímame veľa. Denne by sme ich nemali skonzumovať viac než 15 gramov. Nachádzajú sa v tučnom mäse, plnotučnom mlieku, smotane, masle, syroch či v slanine.

Tuku sa tak ľahko nezbavíte

Nadbytku nasýtených tukov v potrave by sa mali vyhýbať najmä muži, pretože u nich vedie k zápalovým procesom v mozgu a poklesu kognitívnych funkcií, varuje neurofyziológ. „Tučné jedlá tiež spôsobujú, že sa prakticky okamžite začnú ,dopĺňaťʻ poloprázdne tukové bunky (adipocyty) v podkoží, bruchu, pod bradou, v pečeni, okolo pása a inde. Keď to na vstrebanie všetkých tukových kvapôčok nestačí, adipocyty sa delia. Stále ich pribúda, aby bolo zásoby kam ukladať,“ približuje. To vedie k tomu, že tukové bunky prerastajú tkanivá, svaly, okolie srdca či obličiek a zostávajú s nami po celý život. „Žiadnymi redukčnými diétami ich počet skoro neznížime,“ upozorňuje s tým, že škodlivé tuky telo spaľuje až po glukóze, polysacharide glykogéne a bielkovinách.

„Bieleho tuku nás výrazne nezbaví ani odsatie tuku (lipolýza), ktoré neodstráni viac ako jedno či dve kilá z problematických partií,“ dodáva s tým, že tuky sa začnú odbúravať až po hodine behu. Prevenciou nezdravého priberania je vhodne zložená strava, v ktorej prevládajú polynenasýtené mastné kyseliny (omegy-3 a omega-6) nad nasýtenými.

Fotogaléria


Tagy:
chudnutie tuky mastné kyseliny

2018-10-29 11:45:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia