Stačí tak málo k tomu, aby ste sa zbavili prebytočných kilogramov! Ak neradi meníte celkovo svoj jedálniček, je tu niekoľko trikov, vďaka ktorým schudnete. Vaše telo zaregistruje i tie najmenšie zmeny v stravovaní.
Na raňajky
Vyberte si netučné mlieko alebo mlieko s 1 % tuku namiesto plnotučného.
Nalejte si džús do malého pohára a cereálie si vychutnajte z malej misky.
Výbornou voľbou je miska banánov s nízkotučným mliekom a prírodným sladidlom stéviou cukrovou namiesto rafinovaného cukru.
Dajte si približne 6 lyžičiek odtučneného gréckeho jogurtu namiesto jogurtu plného tuku.
Rozdeľte si bagetu s kamarátom alebo si schovajte druhú polovicu na zajtrajšie raňajky.
Ochuťte si kávu so škoricou a muškátovým orieškom namiesto ochuteného sirupu.
Na prípravu vajec použite nepriľnavú panvicu a sprej na varenie namiesto masla alebo margarínu.
Natrite si pečivo alebo toast s 2 lyžicami smotanového syru bez tuku namiesto klasického krémového syra.
Vyberte si radšej chudú šunku alebo kanadskú slaninu namiesto klasickej salámy alebo slaniny.
Pridajte do omelety cibuľu, papriku, špenát a huby namiesto syra, mäsa, či šunky.
Na prípravu omelety či miešaných vajíčok uprednostnite radšej vaječné bielky.
Na obed
Spravte si sendvič z ľahkého celopšeničného chleba.
Vyrobte si vlastnú omáčku na špagety s čerstvými cuketami, zelenou paprikou, šampiňónmi a cibuľou namiesto mäsa.
Dajte si na burger alebo sendvič so šalátom, paradajkami, cibuľou a uhorkami namiesto syra.
Tuniaka alebo kurací šalát jedzte s majonézou bez obsahu tuku.
Ugrilujte si sendvič pomocou spreja na varenie namiesto masla.
Zjedzte mexickú tortilu s množstvom čerstvej zeleniny a menšou dávkou mäsa a syra.
Vyberte si radšej tuniaka vo vlastnej šťave ako v oleji.
Neukladajte všetky pokrmy na stôl! Keďže ich máte pred očami, je pravdepodobné, že si naberiete väčšiu porciu jedla. Naložte si jedlo radšej na tanier a ostatné nechajte na mieste.
Použite radšej sprej na varenie alebo pečenie s nízkokalorickým olejom (môže byť olivový alebo slnečnicový) ako s maslom, ktoré obsahuje transmastné kyseliny.
Na večeru
Na pizzu použite polovičnú porciu syra ako zvyknete dávať.
Vyberte si menšiu mexickú tortillu namiesto väčšieho burrita, ktorý má charakter fastfoodu.
Nahraďte v receptoch kyslú smotanu bez tuku namiesto klasickej.
Vyberte si radšej cottage syr s minimálnym množstvom tuku namiesto klasického.
Odstráňte tuk z polievky, duseného mäsa či omáčky ešte pred podávaním.
Nechajte 3 až 4 sústa jedla na tanieri.
Použite 2 lyžice balzamico octu a 1 lyžičku extra panenského olivového oleja namiesto klasickej kupovanej zálievky.
Objednajte si pizzu s grilovaným kuracím mäsom namiesto feferónov.
Orežte všetok tuk z hovädzieho, bravčového a kuracieho mäsa .
Dajte si šalát bez krutónov.
Pečte alebo grilujte kuracie mäso a ryby ako keby ste ich mali vysmážať.
Dajte prednosť kuracím prsiam pred stehnami.
Odstráňte kožu z kurčaťa.
Znížte porciu varenej ryže a cestovín na ½ šálky.
Ugrilujte si Portobello huby ako hlavné alebo vedľajšie jedlo namiesto mäsa.
Použite o 1 polievkovú lyžicu masla, margarínu alebo oleja menej vo svojom recepte.
Znížte množstvo syrov v predjedlách.
Dajte prednosť dusenej zelenine s čerstvým citrónom a bylinkami namiesto masla.
Aj pri príprave zeleniny použite radšej sprej na varenie namiesto masla, margarínu, alebo oleja.
Vynechajte alebo použite len polovičné množstvo masla, margarínu alebo oleja na makaróny a syr, ryžu, cestoviny či nejakú plnku.
Jedzte pomaly a vychutnajte si každé sústo jedla. Na druhú porciu už nebudete mať chuť.
Sto kalórií môžete ušetriť aj pri dezerte, desiate či nápojoch! Nenechajte si ujsť druhú časť článku, ktorá vyjde v magazíne o týždeň.