Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Svetový deň bez diét: Zistite, prečo by ste sa mali na ne vykašľať

Pozor na drastické diéty, môžu vážne ohroziť vaše zdravie.
Pozor na drastické diéty, môžu vážne ohroziť vaše zdravie.

Ak sa snažíte do leta schudnúť, zamyslite sa nad tým, či nie ste na seba príliš prísni! Prehnané týranie sa v posilňovni a drastické stravovanie vám síce pomôžu zhodiť pár kíl, ale dlho nevydržíte, neskôr priberiete dvakrát toľko a privodíte si zdravotné problémy. Zhodnoťte svoj životný štýl práve teraz, keď je medzinárodný deň bez diét, ktorého cieľom je zvyšovanie povedomia o škodlivosti diét.

Medzinárodný deň bez diét vznikol v roku 1992 ako iniciatíva britskej feministky Mary Evans Youngovej. Tento deň sa oslavuje telo, ktoré by sme mali prijať také, aké je, s jeho tvarmi a rozmanitosťami. Ľudia si na celom svete pripomínajú, aké sú diéty nebezpečné, a že môžu spôsobiť poruchy príjmu potravy, medzi ktoré patrí anorexia. Symbolom tohto dňa je modrá stuha.

Pozrite sa, ako ohrozujete svoje zdravie, ak si naordinujete prísnu diétu:

1. Budete dehydrovaní.

Ak zhodíte niekoľko kíl za týždeň, netešte sa. Príliš rýchle chudnutie vedie k rýchlemu odvodneniu. To, čo schudnete, nie je tuk, ktorého sa tak chcete zbaviť. Ide len o vodu. Vaše telo spaľuje kalórie v niekoľkých fázach, ak prinútite vaše telo k rýchlejšiemu chudnutiu, než je prirodzené, môžete si privolať vážne zdravotné problémy. V skutočnosti je zdravým chudnutím, keď stratíte najviac 0,5-1 kg za týždeň.

Tip: Ak sa snažíte schudnúť, pripomeňte si, že voda je vaším priateľom. Aby ste neboli dehydrovaní, vypite jeden až dva poháre čistej vody pred jedlom. Ak cvičíte, uistite sa, že máte zvýšený príjem vody. Netreba zabúdať na to, že telo stráca tekutiny aj potením.

2. Rýchlejšie sa unavíte.

Drastické diéty sľubujú, že každý deň spálite veľké množstvo kalórií naraz, čím sa budete môcť tešiť z dokonalej postavy už o pár dní. Avšak tie sú energiou, ktoré naše telo potrebuje na to, aby zvládalo každodenné činnosti. Ak dodáte svojmu telu málo kalórií, po väčšinu dňa budete malátni a unavení, nebudete zvládať činnosti, s ktorými ste doteraz nemali najmenší problém. No stojí vám to za to?

Tip: Jedzte menšie porcie jedla po celý deň. Tak si zvýšite metabolizmus, vďaka čomu budete mať viac energie. Takto budete chudnúť zdravým spôsobom.

3. Môžete mať vážne zažívacie problémy.

Pravdou je, že rýchle chudnutie môže viesť k ťažkým hnačkám, ktoré neskôr môžu spôsobiť zápchu. Ak budete mať hnačky po dlhšiu dobu, budete dehydrovaní, čo môže byť až životu ohrozujúce.

Tip: Uistite sa, že máte diétu, ktorej súčasťou je dostatočné množstvo vlákniny.

4. Budete mať oslabenú imunitu.

Veľké hladovanie je veľmi nebezpečné, pretože vás neobmedzuje len v konzumácii tukov a sacharidov, ale vaše telo tak dostáva menšie množstvo vitamínov a minerálov, ktoré potrebuje. Ak svojmu telu nedoprajete dostatok jedla, budete mať nedostatok základných živín a tým aj oslabenú imunitu. Choroby vás tak ľahšie skolia ako ľudí, ktorí majú pravidelný príjem vitamínov a minerálov

Tip: Zdravá a vyvážená strava je kľúčom k správnemu chudnutiu. Poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom o doplnkoch stravy, ktorými vaše telo doplníte živinami. Prečítajte si článok o tom, ako si správne vybrať výživové doplnky.

Diéty sú zvyčajne také chudobné na kalórie, že vám len spomalia metabolizmus. Musíte tak jesť menej a menej, aby ste chudli naďalej. Preto často strácate chuť pokračovať v chudnutí a začnete jesť normálne. Keďže sa váš metabolizmus medzitým spomalil, namiesto rýchleho schudnutia, čo bol pôvodný cieľ, rýchlo priberiete. Máte ešte stále chuť držať prísnu diétu?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9