Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Priberáme viac ako kedysi: Môže za to umývačka riadu i mikrovlnka

Domáce práce majú vplyv na to, koľko spálite kalórií denne.
Domáce práce majú vplyv na to, koľko spálite kalórií denne.

Umývačka riadu je jedným z dôvodov, prečo priberáme. Potvrdila to štúdia, ktorá skúmala spaľovanie kalórií pri domácich prácach. Výsledkom je fakt, že ženy v súčasnosti vynaložia menej úsilia pri domácich prácach, ako to bolo kedysi, čo môže byť jeden z dôvodov, prečo je stále viac a viac obéznych ľudí.

Štúdia sa zamerala na 19 až 64-ročné ženy, pričom od roku 1965 až do roku 2010 skúmala ich čas, ktorý strávili prípravou jedla (vrátane upratovania po jedle), upratovaním izieb a praním. Zatiaľ čo v roku 1965 spálili domácimi prácami 4 663 týždenne (666 kalórií denne), do roku 2010 sa počet spálených kalórií znížil na 2 806 týždenne (400 kalórií denne).

Na vine sú mikrovlnky a umývačky riadu

Výskumníci sú presvedčení, že technologické pokroky ako mikrovlnky a umývačky riadu spôsobili, že sú ľudia pri vykonávaní domácich prác menej fyzicky aktívny ako kedysi. Navyše, ženy dnes trávia oveľa viac času sedením pred televízorom alebo počítačom než varením, čistením alebo praním bielizne.

Vedci tiež špekulujú, že ak by sa napríklad čistenie záchoda a kúpeľne, vymenilo za sedenie pred počítačom a trávenie času na sociálnych sieťach, mohlo by to prispieť k epidémii obezity.

Pri ktorých domácich prácach spálite najviac kalórií?

Váha pôjde dole, ak budete pravidelne čistiť podľahu, prať bielizeň, kosiť trávu, ale aj vytrhávať burinu. Maľovanie dá tiež zabrať, ako aj vysávanie či umývanie auta alebo okien.

Ako je to pri starostlivosti o dieťa?

Bohužiaľ, štúdia nesledovala čas žien strávený pri malých deťoch, čo je oveľa časovo a energeticky náročnejšie ako samotná práca v domácnosti. Množstvo žien schudlo práve vtedy, keď sa starali o svoje deti, kedy sa nemali čas ani poriadne najesť. Je teda pravdepodobné, že naopak, pri starostlivosti o dieťa, sa chudne rýchlejšie.

Nahraďte drhnutie podlahy za fitko

Aj keď vás zrejme drhnutie podlahy a utieranie prachu nenadchne, skúste spáliť kalórie vo fitku. Ak sa súčasťou vášho života stane aspoň 3-krát týždenne 60-minútové cvičenie, kilá pôjdu zaručene dole, aj keď budete venovať domácim prácam minimum úsilia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9