Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Diéta, pri ktorej sa neobmedzujete: V čom spočíva jej tajomstvo?

Vyskúšajte účinnú volumetrickú diétu, pri ktorej môžete zjesť akékoľvek množstvo zeleniny.
Vyskúšajte účinnú volumetrickú diétu, pri ktorej môžete zjesť akékoľvek množstvo zeleniny.

Veľký boom zažíva tzv. volumetrická diéta, ktorá je veľmi obľúbená medzi takými celebritami, ako sú Angelina Jolie či Eva Longoria. Podľa odborníkov je táto diéta svojím spôsobom výnimočná a patrí medzi najlepšie svetové diéty. Ako jedna z mála je určená pre tých, ktorí radi a veľa jedia a nechcú sa obmedzovať v množstve potravín. Pozrite sa, v čom tkvie jej tajomstvo!

Diéta bola vyvinutá nutričnou špecialistkou Barbarou Rolls, PhD., ktorá je v súčasnosti predsedkyňou Guthrie Chair of Nutrition na Pennsylvania State University. Vyše 20 rokov študovala pocity hladu a obezitu, pričom sa snažila navrhnúť takú diétu, pri ktorej sa budú ľudia cítiť plní, no zároveň budú chudnúť. Výsledkom je volumetrická diéta, ktorá sa jej skutočne podarila!

V čom spočíva?

Volumetrická diéta je zameraná na jedlo, ktoré má nízku energetickú hodnotu. Jedinečná je v tom, že sa nemusíte obmedzovať v množstve a porciách, a pritom svoje telo nebudete trápiť hladom. Za deň by ste mali prijať 1 600 kalórií.

Tajomstvo tejto diéty nie je v počítaní kalórií, ale energetickej denzity (hustoty) v jednotlivých potravinách. Platí, že ak i malé množstvo (porcia) potraviny obsahuje vysoké množstvo energie (kalórií), má táto potravina vysokú kalorickú denzitu. Stačí sa preto zamerať len na nízkoenergetické jedlá, ktorých môžete zjesť bez výčitiek veľké množstvo.

Jednotlivé živiny majú rôznu kalorickú denzitu. Jeden gram bielkovín má 17 kj, pričom tá istá hodnota platí i pre sacharidy. Pozor však na tuky, jeden gram tuku má až 38 kj. Z toho vyplýva, že tuky majú vyššiu kalorickú denzitu ako bielkoviny a sacharidy.

Ak by ste vo svojom jedálničku nahradili tuky bielkovinami, v tomto prípade si môžete dopriať dvojnásobnú porciu jedla. Namiesto jedného gramu tuku by ste si dali dva gramy bielkovín. Čím nižšiu kalorickú denzitu má potravina, tým menej energie obsahuje, a teda tým väčšie množstvo tejto potraviny môžete zjesť. Pritom si dáte rovnaké množstvo kalórií.

Tieto potraviny si môžete dať

Pri tejto diéte máte povolené hlavne také jedlá, ktorých objem tvorí z veľkej časti voda. Ideálne je ovocie a zelenina, hlavne melón, ananás, rajčiny, papriky a pod. Môžete si dopriať aj biele mäso, ryžové chlebíčky či nízkotučné mliečne výrobky.

Aj keď je vhodné túto diétu dodržiavať skôr krátkodobo, keďže pomer základných živín je pri nej nevyrovnaný, podľa jej zásad si môžete čiastočne upraviť svoj jedálniček. Tak dosiahnete dlhodobo zdravšiu životosprávu i váhový úbytok.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9