Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na Slovensko mieri nový fastfood: Hrozí nárast obéznych ľudí?

Na Slovensko prichádza nový fastfood.
Na Slovensko prichádza nový fastfood.

Na slovenský a český trh prichádza ďalší reťazec z oblasti rýchleho občerstvenia. Fastfoodový trh sa tak rozšíri a Slováci si budú môcť pochutnať na ďalších nezdravých dobrotách. Môže však ďalšie rýchle občerstvenie spôsobiť väčší počet Slovákov s nadváhou alebo s obezitou?

Fastfoodov na Slovensku je až-až, no pribudne k nim ďalší. Keďže budú mať Slováci k dispozícii viac prevádzok s rýchlym občerstvením, môže hroziť, že počet ľudí s nadváhou alebo obezitou narastie. Je tomu skutočne tak? Pritom na Slovensku je približne pol milióna ľudí obéznych!

Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra z výživového štúdia SH NUTRITION, ďalší fastfood na Slovensku by údajne nemal spôsobiť väčší počet ľudí s obezitou alebo nadváhou.

"Fastfoodové stravovanie je iba nástroj na naberanie tukových zásob, a to najmä vtedy, ak sa fastfoodové stravovanie stane primárnou možnosťou stravovania daného jedinca. Ak máme v ponuke viac fastfoodov, automaticky to nemusí znamenať viac obéznych Slovákov. To, že sa niekto stane obézny, by som hľadal najmä v jeho štýle života," uviedol výživový poradca Ing. Libor Javro.

Môže spôsobiť zdravotné ťažkosti

Rýchle občerstvenie jednoznačne nepatrí medzi zdravé jedlá, ktoré by boli vhodné na každodennú konzumáciu. Dokonca môže spôsobiť i zdravotné problémy.

"Väčšina fastfoodových jedál má zvýšený obsah tuku a sacharidov, ktoré ľudský organizmus pri normálnej dennej fyzickej záťaži nie je schopný zúžitkovať. A tak sa stávajú prebytočnou energetickou zásobou, ktorá pri dlhodobejšom ukladaní môže spôsobiť zdravotné komplikácie," varuje Ing. Libor Javro.

Aký je rozdiel medzi fastfoodom a klasickým jedlom?

Podstatným rozdielom od klasického jedla je fakt, že fastfoodové jedlá sú upravované vo väčšom množstve tuku, pričom klasické jedlá obsahujú menšie množstvo alebo žiadne. Súčasťou rýchleho občerstvenia sú tiež veľké porcie bieleho pečiva, ktoré je často prislaďované (jednoduché sacharidy), čo z neho robí nezdravú pochúťku.

Popri hamburgeroch či hranolkách si máte možnosť výbrať rôzne nápoje. Bohužiaľ, väčšina z nich je sladená, takže môžu vážne poškodiť vaše zdravie. Presvedčíte sa o tom v článku o sladených limonádach, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.

Z fastfoodového jedla robí nezdravú pochúťku aj široký výber omáčok, ktoré sú plné tukov. Pri klasickom jedle buď omáčku nemáte, alebo máte s menším množstvom tuku.

Raz za čas si ho môžete dopriať

Takmer každému sa stane, že dostane chuť na nezdravý hamburger, cheeseburger či hranolky. Ako potvrdil výživový poradca Ing. Libor Javro, ak si doprajete jedlá z rýchleho občerstvenia raz za čas, vášmu zdraviu to neuškodí. A pritom nezáleží na tom, akú máte fyzickú aktivitu. Pozor však na to, čo je to - raz za čas. Určite to neznamená raz týždeň, ak už bez takého jedla neviete byť, obmedzte to aspoň na raz za mesiac.

V Česku sa otvorí až 150 prevádzok

Na Slovensko sa "rúti" nové americké občerstvenie Broaster Chicken, ktorého názov v Spojených štátoch nesie viac než 10 tis. prevádzok a ďalších šesť v Poľsku. Na slovenskom a českom trhu sa chce reťazec presadiť formou licencovaných prevádzok na princípe franchisingu.

"Na českom trhu vidíme potenciál na otvorenie až 150 prevádzok," uviedol Atilla Sadik, majiteľ spoločnosti Etna Distribution, ktorá zastupuje franchisový koncept Broaster Chicken v krajinách strednej a východnej Európy.

Kde sa budú otvárať pobočky?

Cena licencie pre výhradného zástupcu Broaster Chicken v ČR je 1,5 mil. eur, náklady na zriadenie jednej prevádzky predstavujú 150 tis. eur. Reťazec podľa Sadika plánuje svoje pobočky otvárať v mestách s viac než 50 tis. obyvateľmi.

Na čo sa pôvodne spoločnosť orientovala?

Spoločnosť Broaster Chicken vznikla v roku 1954 v americkom Wisconsine. Najprv sa orientovala na predaj špecializovaného technologického vybavenia na prípravu jedál, neskôr pripojila aj výrobu ingrediencií, ktorá postupne viedla k vytvoreniu siete s rýchlym občerstvením.

Je teda na vás, či si pochutnáte na novom fastfoode. Za vyskúšanie nič nedáte, no pravdou je, že nič sa nevyrovná jedlu v kvalitnej reštaurácii, kde si ho na rozdiel od rýchleho občerstvenia vychutnáte v pokoji.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9