Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rozlúštite svoje neovládateľné chute: Čo vám prezradia o zdraví?

Ak máte chuť na zemiakové lupienky, v skutočnosti to znamená, že ste v strese.
Ak máte chuť na zemiakové lupienky, v skutočnosti to znamená, že ste v strese.

Máte chuť na zemiakové lupienky, čokoládu, či na slané dobroty? Dekódujte svoje chute a zistite, čo sa naozaj za nimi skrýva. V skutočnosti je za nimi iba nedostatok určitých živín. Tie si môžete doplniť aj inými potravinami a chuť na nezdravé jedlá vás hneď prejde.

Sladkosti

Ak túžite po sladkostiach, zrejme máte výkyvy hladiny cukru v krvi. Koláčmi, tortou či inými sladkými dobrotami však tento problém nevyriešite. Skôr si to môžete len zhoršiť, keďže konzumácia týchto sladkých pochúťok spôsobí ešte väčšie výkyvy hladiny cukru v krvi, čo vedie ešte k väčšej neovládateľnej túžbe po sladkom. Takže v konečnom dôsledku zjete viac sladkostí.

Namiesto sladkých dobrôt si dajte radšej kúsok ovocia. Alebo si doprajte vždy jedlo s vysokým obsahom vlákniny ako sú fazuľa, strukoviny a zložené sacharidy, ktoré udržujú stabilnú hladinu cukru.

Čokoláda

Chute na čokoládu naznačujú, že vaše telo môže mať nedostatok horčíka. Mnoho štúdií, zameraných na výživu, odhaduje, že viac ako 80 % populácie chýba v potrave horčík, čo môže vysvetľovať, prečo majú mnohí chuť na túto dobrotu. Aj keď obsahuje zdraviu prospešné antioxidanty, na druhej strane obsahuje veľké množstvo cukru, preto nie je dobré, konzumovať ju vo veľkom množstve (jednu celú čokoládu na posedenie).

Existuje aj iná, zdravšia varianta. Klasickú mliečnu čokoládu vymeňte za tmavú, ktorá bude mať min. 75 percent kakaa. Tá má obvykle nižší obsah cukru a pritom vyšší obsah antioxidantov. Ak sa chcete akejkoľvek čokoláde vyhnúť, vyberte si potraviny s vysokým obsahom horčíka ako sú orechy, semená, ryby alebo listovú zeleninu.

Slané potraviny

Ak máte chuť na slané potraviny, ako sú zemiakové lupienky alebo pukance, zrejme nemáte práve našťastnejšie obdobie a veľa sa stresujete. Stres vášmu telu rozhodne neprospieva a je dôležité, nepodľahnúť mu a pozerať sa na život optimisticky. Pomôcť vám môže aj meditácia, dychové cvičenia, alebo iné techniky určené na zvládanie stresu.

Výskum na univerzite v Utahu v Salt Lake City ukázal, že ľudia, ktorí na chvíľu zhlboka dýchali alebo meditovali pred tým, ako dostali neovládateľnú chuť na slané občerstvenie, ich stresové hormóny sa znížili o 25 percent a tým aj záchvatové prejedanie, ktoré sa po relaxačnom cvičení zredukovalo na polovicu. Účastníci štúdie už po tom nemali takú chuť na slané dobroty.

Červené mäso

Chuť na červené mäso môže znamenať nedostatok železa. Ľudia tak často túžia po hamburgeroch alebo steakoch. Takéto chute môžu mať ženy, ktoré práve menštuujú, keďže sú v tomto období obzvlášť náchylné k nedostatku železa. Železo si doplníte napr. fazuľou a inými strukovinami, sušenými slivkami a figami a ďalším sušeným ovocím. Pozor však na to, koľko si doprajete sušeného ovocia! Majú vysoký obsah cukru a sú to kyselinotvorné potraviny.

Syr a pizza

Zbiehajú sa vám slinky na syr alebo pizzu? V tomto prípade máte nedostatok mastných kyselín, čo však nie je neobvyklé, keďže stále viac ľudí má málo omega-3 mastných kyselín. Pridajte do svojho jedálnička orechy, losos, ľanový olej, ale i ľanové semienka a o prísun mastných kyselín máte postarané.

Stačí len rozlúštiť svoje chute a nebudete musieť stále zápasiť so zlým svedomím, že ste si zase pochutnali na čokoláde alebo pukancoch. Jednoducho nahradíte sladké alebo slané dobroty zdravšou alternatívou, čím budú vaše chuťové bunky uspokojené a vaša štíhla línia nebude ohrozená.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9