Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Spoznajte pravdu o pití koly: Je skutočne taká škodlivá?

Kola je nezdravý nápoj, ktorý sa neodporúča piť pri dodržiavaní diéty.
Kola je nezdravý nápoj, ktorý sa neodporúča piť pri dodržiavaní diéty.

Kola je jeden z najobľúbenejších sladkých nápojov, ktorý si väčšina ľudí rada dopraje. Napriek tomu sa nezaraďuje práve medzi najzdravšie tekutiny, čo však mnohí ignorujú a pijú ju i naďalej. Kedy však môže mať škodlivé účinky na zdravie? Kvôli čomu sa nezaraďuje medzi zdravé nápoje?

Len pred niekoľkými dňami vyšiel na povrch fakt, že kola bola podstatným faktorom, ktorý prispel k smrti 30-ročnej matky detí z Nového Zélandu. Vypila denne až 10 litrov koly, bola na nej doslova závislá, čo sa jej vypomstilo a pred troma rokmi zomrela na následky zastavenia srdcovej činnosti. Je teda kola skutočne taká škodlivá pre ľudské zdravie?

Koľko koly môžeme za deň vypiť?

To, či kola môže ohroziť zdravie človeka, je veľmi individuálne. Záleží to najmä od toho, aký má človek denný pohyb, resp. fyzickú aktivitu. Ak má málo pohybu, určite si môže dovoliť vypiť menšie množstvo koly ako ten, ktorý je cez deň fyzicky aktívny.

"Či je osoba aktívna alebo nie, určite by som neodporúčal piť kolu každý deň a pokiaľ sa ju niekto rozhodne dať, tak by nemala prekročiť množstvo 2 až 3 dcl v danom dni," radí Ing. Libor Javro, výživový poradca z výživového štúdia SH NUTRITION.

Čo obsahuje?

Kola obsahuje kofeín, ktorý v menších dávkach neublíži. Pre človeka však môže byť škodlivý, ak si dopraje veľkú dávku kofeínu. Mladá žena, ktorá vypila desať litrov koly denne, dostala do tela veľké množstvo kofeínu (970 mg), ktoré dvakrát presiahlo bezpečný limit.

Netreba zabúdať aj na to, že tento sladký nápoj obsahuje aj cukry. Vyššie množstvo cukru tiež negatívne vplýva na zdravie, mladá žena dostala do tela až 11-násobne vyššie množstvo cukru (viac ako 1 kg) než je odporúčaná dávka.

"Kola nemá svoje efektívne využitie aj preto, lebo kolové nápoje väčšinou obsahujú zvýšený príjem monosacharidov, ktoré ľudia obvykle nie sú schopní zúžitkovať. Prebytok takejto energie môže byť pre človeka zdraviu škodlivý," tvrdí výživový poradca Ing. Libor Javro.

Počas diét sú kolové nápoje zakázané

Ak sa zdravo stravujete a držíte diétu, určite nepite žiadne kolové nápoje.

"Pri zdravom stravovaní určite nemajú kolové nápoje svoje miesto, najmä z dôvodu zvýšeného obsahu monosacharidov a nízkeho obsahu zdraviu prospešných látok," zdôrazňuje Ing. Libor Javro.

Náhrada za kolové nápoje

Je množstvo iných nápojov, ktoré pohotovo zaženú smäd a nie sú zdraviu škodlivé. Záleží však od toho, prečo si dotyčný rád pochutnáva na kole. Ak niekto uprednostňoval kolu kvôli jej sladkej chuti, nahradiť ju môže zdravšou variantou - džúsom riedeným s vodou. Niekto však pije tento nápoj kvôli kofeínu, ktorý obsahuje, aby sa nabil energiou a zahnal únavu. No i v tomto prípade existuje lepšia a omnoho zdravšia varianta.

"Pokiaľ sa niekomu jedná o kofeín, ktorý sa nachádza v kole, tak by som odporučil ju nahradiť kvalitnou kávou alebo, pokiaľ ho nepije, tak kvalitným zeleným čajom," tvrdí Ing. Libor Javro.

Pijete kolu, aby ste si zahasili smäd? Výživový poradca Ing. Libor Javro ani v tomto prípade neodporúča piť kolu, keďže tá určite smäd nezahasí. Radšej ju nahraďte nesladenými vodami - minerálnymi, stolovými alebo pramenitými vodami. Tak zahasíte smäd a neuškodíte tak nielen štíhlej línii, ale aj svojmu zdraviu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9