Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dôvod priberania odhalený: Na vine môže byť užívanie liekov

Niektoré lieky môžu spôsobiť nárast hmotnosti.
Niektoré lieky môžu spôsobiť nárast hmotnosti.

Sledujete si svoj jedálniček, poctivo cvičíte, no aj tak ste si všimli, že sa vám ručička na váhe posunula hore? Nežiadúce zvýšenie telesnej hmotnosti totiž môžu spôsobiť niektoré lieky, ktoré bežne beriete na liečbu nejakého zdravotného problému. Nie vždy je na vine váš životný štýl.

Je to zarážajúce, ale lieky, ktoré vám lekár predpísal, môžu byť skutočne dôvodom, prečo ste v poslednom čase pribrali.

Niektoré lieky, ktoré sa používajú na liečbu poruchy nálady, záchvaty, migrény, cukrovku a dokonca i krvný tlak, môžu spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti - niekedy až 3-4 kilogramov za mesiac. Kilá sa môžu na vás prilepiť aj kvôli niektorým steroidom, hormonálnej substitučnej terapie a hormonálnej kontraceptíve.

Neprestaňte užívať lieky

Odborníci varujú, aby ste v žiadnom prípade neprestali užívať lieky bez konzultácie so svojím lekárom, aj keď viete o tom, že vám spôsobili nárast hmotnosti.

"Prerušenie liečby liekmi na vlastnú zodpovednosť môže mať veľmi vážne následky," varuje Louis Aronne, riaditeľ komplexného programu Weight Control v New Yorku a prezident Severoamerickej asociácie pre štúdium obezity.

Ktoré lieky sú zodpovedné za nárast hmotnosti?

Aj keď nie je presne isté, koľko liekov na predpis môže spôsobiť zvýšenie hmotnosti, odborníci odhadujú, že je ich okolo 50. Patria sem steroidy ako Prednizón, jedny zo starších antidepresív ako Tofranil a Elavil a druhá generácia antipsychotík ako Zyprexa. Zaraďujú sa sem aj antidepresíva Paxil a Zoloft, lieky na liečbu cukrovky Diabinese a vysoký krvný tlak Cardura a Inderal. Priberať môžete z liekov aj na pálenie záhy ako Nexium a Prevacid.

Ako zistíte, že priberáte z liekov?

Madelyn H. Fernstrom, riaditeľ centra Weight Management Center na University of Pittsburg Medical Center upozorňuje, že ak priberiete tri a viac kíl za mesiac bez toho, aby by ste sa prejedali a málo cvičili, pravdepodobne za to môžu lieky, ktoré užívate.

"Musíte sa dôkladne pozrieť na svoj životný štýl. Ak si napriek tomu neviete vysvetliť dôvod priberania, zrejme je pravda v liekoch. A to hlavne vtedy, ak ste prednedávnom začali brať nové lieky a zhruba od toho obdobia ste spozorovali nárast hmotnosti," hovorí Fernstrom.

"Pri kúpe liekov sa opýtajte lekárnika, či nie je náhodou prírastok hmotnosti jeden z nežiadúcich účinkov daného lieku. Ak vám to potvrdí, navštívte pre istotu svojho lekára a nespoliehajte sa len na písomné informácie na príbalovom letáku," upozorňuje George Blackburn, expert na obezitu na Harvard Medical School.

Nemusí to spôsobiť samotný liek

"V niektorých prípadoch nesúvisí nárast kíl so samotným liekom. Napríklad, antidepresíva dávajú ľuďom pocit, cítiť sa lepšie, preto môže byť ich chuť na jedlo obnovená a začnú viac jesť," vysvetľuje Fernstrom.

Na každého pôsobia lieky inak

Niektoré lieky, ako Prevacid a Nexium, môžu na každého inak pôsobiť. U niektorých sa ich užívaním hmotnosť zvýši, no iní môžu vďaka nim chudnúť.

"Nie všetky lieky majú rovnaké nežiadúce účinky na každého. Musíte sa poradiť so svojím lekárom a spoločne nájsť liek, ktorý bude pre vás ten pravý," zdôrazňuje Fernstrom.

Tieto lieky vám pomôžu schudnúť

"Aj keď niektoré typy liekov môžu spôsobiť nárast telesnej hmotnosti, v takmer každom prípade bude lekár schopný predpísať vám iné lieky, ktoré majú žiadúce účinky a dokonca vám môžu pomôcť zbaviť sa pár kíl, takže nevešajte hlavu," tvrdí Louis Aronne.

Napríklad, zatiaľ čo niektoré lieky používané na liečbu depresie a ďalších porúch nálad môžu spôsobiť pár kíl navyše, antidepresíva Wellbutrin a Prozac majú tendenciu pomáhať pri chudnutí.

To isté platí aj pre lieky na liečbu cukrovky. Neschudnete, ale ani nepriberiete užívaním neutrálnych liekov ako Glucophage a Precose, na druhej strane dva najnovšie prípravky - Byetta a Symlin - vám môžu pomôcť k úbytku kilogramov. Inak to nie je ani v prípade liečby bolestí hlavy a záchvatov - Zonegran a Topamax sú lieky spojené s chudnutím.

Dôkaz, že lieky môžu pomôcť k chudnutiu

Riaditeľ komplexného programu Weight Control v New Yorku Louis Aronne si spomína na prípad 100 kilovej ženy, ktorá sa liečila na migrénu. Prišla do jeho obezitologickej kliniky, aby schudla. Tím diétológov sa jej snažil pomôcť, naordinoval jej tekutú diétu, aby jej pomohol zbaviť sa nadváhy, ale stratila len 5 kíl.

"Potom sme prešli na iný liek, Topamax, ktorý bol určený na liečbu migrény. Po nejakom čase sa zbavila 30 kilogramov. Môžem rozprávať o desiatkach ďalších príkladov, rovnakých, ako je tento," spomína Aronne.

V každom prípade je užitočné informovať sa u svojho lekára na vedľajšie účinky konkrétneho lieku. Ak vám lekár nepotvrdí, že lieky sú vinníkom, prečo ste pribrali, zamyslite sa skôr nad tým, aký máte životný štýl. Možno len v ňom treba niečo zmeniť - viac pohybu a zdravšie stravovanie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9