Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nediétujte stále počas celého roka: Zistite, kedy sa to neodporúča

Obmedzovanie sa v jedle môže spôsobiť, že rýchlejšie ochoriete.
Obmedzovanie sa v jedle môže spôsobiť, že rýchlejšie ochoriete.

Na šokujúce zistenie prišli vedci z Michigan State University. Prekvapil ich fakt, že ak sa obmedzujete v prijímaní kalórií, môžete byť náchylnejší na chrípku. Aj keď bol výskum zameraný na myši, profesorka Elizabeth Gardner, PhD. na Food Science and Human Nutrition tvrdí, že sa to týka aj ľudí. Preto odporúča, obmedzovať sa v jedle až po tom, ako skončí chrípkové obdobie.

V roku 2008 podrobila profesorka Elizabeth Gardner myši zaujímavému výskumu. Naordinovala im diétu, kedy prijímali malý počet kalórií, čo sa odrazilo na ich zdraví. Ľahšie ochoreli, mali horšie príznaky ochorenia a navyše, keď ich napadol chrípkový vírus, zostali dlhšie choré ako tie, ktoré boli kŕmené normálnou stravou bez obmedzenia. Výsledky výskumu sú podľa profesorky aplikovateľné i na ľudí.

"Pôvodne sme si mysleli, že príjem nižšieho počtu kalórií by mohlo zlepšiť ich imunitný systém, ale opak je pravdou. Prijímanie viac kalórií počas chrípkovej sezóny by mohlo pomôcť "odraziť" vírus. Ak nie, tak by aspoň malo za následok menej príznakov ochorenia a rýchlejšie zotavenie," tvrdí profesorka Elizabeth Gardner, PhD.

Chýbali im protilátky na zahnanie infekcie

Gardner je presvedčená, že myši držiace diétu, trpeli počas chrípkového obdobia preto, lebo im chýbali protilátky.

"Zviera s tukovými zásobami má zdroj energie, ktorý mu pomáha zahnať infekciu, ale zvieratá držiace diétu, začnú používať iný zdroj ako tuk. Skôr použijú svaly a srdcové tkanivo, čo ich oslabuje," hovorí profesorka Gardner.

Profesorka Gardner ďalej zistila, že pri zvýšení počtu kalórií hneď po tom, ako myši ochorejú, ich obrana proti vírusu stále zaostáva na rozdiel od tých, ktoré sa normálne stravujú bez obmedzenia dlhšiu dobu.

Týka sa to aj ľudí

Profesorka Elizabeth Gardner si je istá, že výsledky výskumu sa dajú aplikovať na ľudí. Vo výskume jedli myši približne o 20 až 40 % menej kalórií ako ostatné. Vo väčšine diét, ktoré ľudia držia, sa obmedzujú kalórie približne o rovnaký počet.

Profesorka tvrdí, že zníženie kalórií má rovnaký účinok aj na človeka. Podľa nej je preto chrípková sezóna najhorším možným obdobím, kedy sa rozhodnete držať diétu.

Nedržte diétu v chrípkovom období

"Je v poriadku, ak sa rozhodnete s obmedzovaním kalórií počas ôsmich mesiacov v roku, ale počas štyroch mesiacoch (november, december, január a február), kedy je chrípková sezóna, je povolené doslova "nakŕmiť" horúčku. Ak budete normálne jesť, samozrejme tým nemyslím prepchávať sa sladkosťami, zostanete zdravší, keďže budete mať tukové rezervy na boj s vírusom," dodáva na záver profesorka Elizabeth Gardner, PhD.

Aj keď ide o jedinečný výskum, aplikovaný na myši, podľa mnohých odborníkov na výživu a medicínu, by zaznamenal rovnaké výsledky aj u ľudí. Nezostáva nám nič iné, len si počkať na taký výskum, ktorého by sa zúčastnili ľudia, a ktorý by potvrdil tvrdenia mnohých odborníkov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9