Nie je žiadnym prekvapením, že každým rokom sa nám zhoršuje sluch, zrak a chuť. Čím vyšší vek, tým je sluch slabší. Určité potraviny by však mohli tento dôležitý zmysel ochrániť!
Vyhýbanie sa hlasitým zvukom či používanie ochrany sluchu v situáciách s vysokým hlukom by mohli byť možnosti, ako si sluch udržať dlhodobo v dobrom stave. Zaraďte tam ešte určité potraviny a máte vyhraté!
LIKVIDÁTOR pečene v obľúbených NÁPOJOCH: ZABÍJA orgán hlavne u TEJTO skupiny ľudí
Záchrana v podobe omega-3
Výskumníci z University of Guelph a Tufts University/Fatty Acid Research Institute totiž zistili, že dospelí v strednom a staršom veku s vyššími hladinami omega-3 mastnej kyseliny dokosahexaénovej mali o 8 – 20 % menšiu pravdepodobnosť, že budú hlásiť vekom súvisiace problémy so sluchom v porovnaní s ľuďmi s nižšími hladinami DHA, uvádza sa na medicalnewstoday.com.
Dr. Michael I. McBurney, vedec z Inštitútu pre výskum mastných kyselín a profesor na Katedre ľudského zdravia a nutričných vied na University of Guelph a Friedman School of Nutrition Science sa rozhodol študovať vplyv omega-3 na problémy so sluchom, keďže ho zaujalo jedno zistenie na zvieratách. Vývoj sluchu u potomkov hlodavcov bol ovplyvnený príjmom omega-3 u matky počas tehotenstva.
Jeho tím sa pozrel na viac ako 100 000 ľudí vo veku od 40 do 69 rokov. Ukázalo sa, že tí, ktorí mali najvyššiu hladinu DHA, mali menšiu pravdepodobnosť problémov so sluchom. Konkrétne bolo o 16 % nižšia pravdepodobnosť, že odpovedia "áno" na otázku, či majú problémy so sluchom. Taktiež dospelí v strednom a vyššom veku s vyššími hladinami DHA mali o 8 až 20 % menšiu pravdepodobnosť, že budú hlásiť problémy so sluchom súvisiace s vekom, ako tí s nižšími hladinami DHA.
Nevyhnutné pre telo
Omega-3 mastné kyseliny sú dobré tuky, ktoré telo potrebuje na výkon rôznych funkcií. Patria sem tri hlavné typy omega-3:
- Kyselina alfa-linolénová
- Kyselina eikosapentaénová
- Kyselina dokosahexaénová
Ľudské telo potrebuje omega-3 mastné kyseliny na:
- budovanie a udržiavanie zdravých bunkových membrán
- proces tvorby hormónov zodpovedných za zrážanlivosť krvi a udržiavanie funkčných stien tepien
- pomoc pri regulácii genetických funkcií
Už predchádzajúce štúdie ukázali prospešnosť týchto látok. Omega-3 môžu pomôcť pri niektorých chorobách, vrátane kardiovaskulárnych chorôb, reumatoidnej artritídy, autoimunitných chorôb, depresie a dokonca aj niektorých typov rakoviny.
Kde ich nájdete?
Napriek potrebe omega-3 mastných kyselín si ich telo nedokáže samé vytvárať. Zdrojom sú potraviny a výživové doplnky s obsahom omega-3 mastných kyselín:
- Losos
- Makrela
- Ančovičky
- Niektoré oleje
- Chia semená
- Vlašské orechy
- Ľanové semienka