Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pomôže HORČÍK pri NESPAVOSTI? Žena ho BRALA každý deň 1 MESIAC, tu je VÝSLEDOK

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí zdravotníci tvrdia, že magnézium je na spánok lepšie ako dokonca melatonín. Po niekoľkých týždňoch nespavosti to na vlastnej koži vyskúšala redaktorka magazínu a otestovala tak túto teóriu.

Mladá žena už odjakživa závidela svojej najlepšej kamarátke, ktorá zakaždým zvykla zaspať už v priebehu niekoľkých sekúnd, akonáhle sa jej hlava dotkla vankúša. Hoci večer padá od únavy, keď si konečne ľahne, iné je to v prípade jej mysle. Hlava neustále pracuje, premýšľa nad niečím a trvá nejaký čas, kým sa upokojí a zaspí. 

Skúšala užívať hormón melatonín. Keď jej však nepomohol, dala sa na ospevované CBD oleje. Nebolo to stále ono, preto sa obrátila na odborníkov, ako sa píše na thehealthy.com

Obráťte sa na lekára

Odborníčka na výživu Katie Bressacková, INHC, AADP so sídlom v Los Angeles prezradila, že melatonín môže byť účinný pri zaspávaní vtedy, ak sú vaše problémy so spánkom dočasné a nepriaznivé, napríklad keď máte jet lag alebo ste noc pred tým extrémne dlho spali. V prípade, že trpíte nedostatkom spánku už dlhšie obdobie, pomôže niečo iné - horčík. Podľa odborníčky to platí najmä vtedy, keď prechádzate hormonálnymi zmenami. Mladej redaktorke dokonca sám lekár potvrdil po vykonaní diagnostických testov, že zažívala výrazné výkyvy v hladinách hormónov.

Ak uvažujete o užívaní horčíka na spánok (alebo o zmene vašej výživy alebo spánkového režimu), vždy sa porozprávajte s licencovaným zdravotníckym pracovníkom. Registrovaná dietologička Sally Twellmanová, RDN, povedala, že najmä ľudia užívajúci diuretiká, antibiotiká alebo lieky na srdce môžu vidieť interferenciu s absorpciou liekov. Ľudia s chronickými ochoreniami, ako je cukrovka, srdcové choroby alebo ochorenia obličiek, by sa tiež mali vyhýbať užívaniu doplnkov horčíka bez lekárskeho dohľadu.

Pomôže HORČÍK pri NESPAVOSTI?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výhody horčíka

Okrem toho, že horčík reguluje a pomáha optimalizovať uvoľňovanie telesných hormónov, ktoré zohrávajú úlohu pri spánku, ako je serotonín a melatonín, tento minerál:

  • uvoľňuje svaly,
  • upokojuje myseľ,
  • vyrovnáva hladinu cukru v krvi.

Tieto tri výhody horčíka tpomôžu prispieť k jemnému uvoľneniu a pokojnej noci.

Ako dlho trvá, kým sa prejaví účinok?

Aj keď horčík nemusí účinkovať, počas noci si redaktorka všimla, že účinky na seba nenechali dlho čakať. Aj keď Bressacková hovorí, že hodina pred spaním je dobrý čas na užitie horčíka, ona si ho dávala ráno so svojím multivitamínom a kávou. Chcela ho nechať pôsobiť vo svojom systéme počas dennej doby.

Prvú alebo druhú noc neverila, že by jej magnézium skutočne pomodlo zaspať. Po prvých pár týždňoch si však všimla, že si oveľa lepšie oddýchla! O tri týždne sa cítila skvele a po mesiaci dosiahla to, čo od vtedy nazvala najlepším spánkom v mojom živote!

Bressacková sa priznáva, že mnohí z jej klientov zažili upokojujúci účinok minerálu už po niekoľkých dňoch užívania horčíku. 

Ktorá forma horčíka je najlepšia?

Niektorí odborníci naznačujú, že glycinát horečnatý je ideálnou formou doplnku. Je to preto, že glycerinát je aminokyselina, ktorá pomáha vášmu telu najlepšie absorbovať horčík. Bressacková tvrdí, že ak chcete zo stravy získať viac horčíka, jedzte viac tmavej, listovej zeleniny a avokáda. National Institutes of Health zaradil čierne fazule, chia semienka, zemiaky (s kožou) a mandle ako niekoľko potravín s najvyšším obsahom minerálu.

Pomôže HORČÍK pri NESPAVOSTI?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Po konzultácii s Bressackovou a jej lekárom si redaktorka dala extra silný doplnok horčíka. Hoci dávka 400 miligramov je o niečo vyššia ako odporúčaná denná dávka (RDA) pre dospelých 310 až 320 miligramov pre ženy a 400 až 420 miligramov pre mužov, pod dohľadom dvoch zdravotníkov sa jej doplnok v tomto dávkovaní osvedčil.

Dokáže oveľa viac

Po týždňoch užívania minerálu redaktorka prišla na ďalšie zaujímavé zistenie - vďaka účinkom horčíka na upokojenie mozgu ju až tak nevystresovali každodenné povinnosti ako obvykle. Hoci sa jej pracovná náplň nezmenila, nestávalo sa jej už tak často, že by trpela úzkosťou a zovretým pocitom v hrudi a črevách. Užívanie horčíka na začiatku jej dňa v kombinácii s obvyklými tekutinami, ako bola voda s multivitamínom a káva, sa ukázali účinným!

Taktiež má celkovo lepšiu náladu. To však ide ruka v ruke so zdravým nočným spánkom. 

Viac o téme: SpánokMagnéziumHorčík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9