Črevná mikrobiota sa mení s prichádzajúcim vekom. Hoci sa tento proces nedá úplne zastaviť, dá sa minimálne spomaliť. Ukázalo sa, že cesnak to dokáže! Má vplyv na črevo, a tým aj na kognitívne schopnosti.
Vplyv na črevnú mikrobiotu
Konzumácia cesnaku pomáha so zmenami, ktoré súvisia s vekom, tým, že ovplyvňuje črevné baktérie. Inak povedané, pomáha pri ťažkostiach spojených s pamäťou, ako tvrdí štúdia uskutočnená na myšiach. Túto výhodu poskytuje alylsulfid, zlúčenina v cesnaku, známa pre svoje zdravotné výhody.
Čítajte tiež: 5 POTRAVÍN, ktoré nakopnú CHUDNUTIE a omladia: Krajší VZHĽAD a zmenšené bruško!
„Naše zistenia naznačujú, že konzumácia cesnaku obsahujúceho alylsulfid by mohlo pomôcť udržať zdravé črevné mikroorganizmy a zlepšiť kognitívne zdravie u starších ľudí,“ uviedla Jyotirmaya Behera, PhD, ktorá vedie výskumný tím spolu s Neetu Tyagi, PhD, z University of Louisville.
Črevo obsahuje bilióny mikroorganizmov, ktoré sa súhrnne označujú ako črevná mikrobiota. Aj keď veľa štúdií ukázalo dôležitosť týchto mikroorganizmov pre udržanie ľudského zdravia, o účinkoch na zdravie spojených so zmenami črevných mikrobiotov, ktoré prichádzajú s vekom, sa vie menej.
„U starších ľudí sa zmenšuje rozmanitosť črevnej mikrobioty, čo je životná fáza, kedy sa rozvíjajú neurodegeneratívne choroby, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, a môžu klesať pamäťové a kognitívne schopnosti,“ uviedol Tyagi. „Chceme lepšie pochopiť, ako zmeny v črevnej mikrobiote súvisia s kognitívnym poklesom spojeným so starnutím.“
Zlepšuje pamäť
V štúdii vedci podali orálnym spôsobom alylsulfid myšiam vo veku 24 mesiacov, čo koreluje s ľuďmi vo veku 56 až 69 rokov. Tieto myši porovnávali s tými vo veku 4 a 24 mesiacov, ktoré nedostávali výživový doplnok alylsulfid. Vedci zistili, že staršie myši, ktoré dostávali zlúčeninu cesnaku, vykazovali lepšiu dlhodobú a krátkodobú pamäť a zdravšie črevné baktérie ako staršie myši, ktoré nedostali liečbu. Priestorová pamäť bola tiež narušená u 24-mesačných myší, ktoré nedostávali alylsulfid.
Ďalšie účinky zlúčeniny v cesnaku
Ďalšie experimenty odhalili, že za kognitívny pokles bola pravdepodobne zodpovedná znížená génová expresia natriuretického faktora odvodeného od neurónov (NDNF). Tento gén objavili vedci z University of Louisville a je potrebný na dlhodobú a krátkodobú konsolidáciu pamäte.
Vedci zistili, že myši, ktoré dostávali zlúčeninu cesnaku, vykazovali vyššiu hladinu expresie génu NDNF. Okrem toho rekombinantná proteínová terapia NDNF v mozgu obnovila kognitívne schopnosti starších myší, ktoré nedostali alylsulfid. Vedci tiež zistili, že pri perorálnom podávaní alylsulfidu vzniká v črevnom lúmeni plynný sírovodík - molekula, ktorá zabraňuje zápalu čreva.
Celkovo nové objavy naznačujú, že alylsulfid zo stravy podporuje konsolidáciu pamäti obnovením črevných baktérií. Vedci pokračujú v experimentoch zameraných na lepšie pochopenie vzťahu medzi črevnou mikrobiotou a kognitívnym poklesom a skúmajú, ako by sa mohol cesnak použiť na liečbu starnúcej ľudskej populácie.