Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Olivy, perly stredomorskej kuchyne: Zelené plody sa od čiernych líšia aj obsahom!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Olivy sú perlami stredomorskej kuchyne. Taliani, Španieli či Gréci ich však nekonzumujú len kvôli chuťovým vlastnostiam. Vďaka obsahu výživných látok sú tieto božské plody esenciou zdravého srdca a ciev. Viac o ich benefitoch Vyšetreniu prezradila doktorka Alžbeta Béderová, špecialistka na výživu.

Stredomorský jedálniček preslávil najmä olivový olej - najznámejší rastlinný zdroj zdravých tukov, ktoré by mali byť významnými zložkami vyváženého jedálnička. Podobne ako olivový olej, aj konzumácia olív pomáha regulovať krvný tlak, znižuje cholesterol a chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Zelené alebo čierne?

„Zelené olivy sú v podstate nedozreté plody, ktoré po prirodzenom dozretí nadobúdajú tmavú až čiernu farbu. Zelené – nezrelé olivy, sú tak, ako každé nedozreté ovocie, tvrdšej konzistencie, trpké až horké a obsahujú menej tukov, čiže mastných kyselín. Zelené olivy sa po zbere spracovávajú v slanom náleve, a preto obsahujú viac soli. Dozreté olivy majú lahodnejšiu chuť a sú sladšie, mäkšie a nie sú slané, keďže sa nemusia upravovať v slanom náleve,“ objasňuje doktorka Alžbeta Béderová z Poradne zdravia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Čítajte viac: Elixír života, ako ho nepoznáte: V tomto prípade ruky preč od olivového oleja!

Podľa slov lekárky obsahujú olivy a tiež olivové oleje celú škálu hodnotných fytonutrientov. „Z mastných kyselín si ceníme hlavne mononenasýtenú omega-9, kyselinu olejovú, a tiež polynenasýtené omega-6 a omega-3 mastné kyseliny – linolovú a alfa linolénovú. Z minerálnych látok sú prítomné sodík, vápnik, draslík, horčík, fosfor či železo. Z vitamínov treba spomenúť hlavne cenné liposolubilné vitamíny A, E, K, ale tiež vitamíny zo skupiny B vrátane B9, kyseliny listovej. Z ďalších fytonutrientov sú v rámci prevencie významné flavonoidy, antokyaníny, steroly a polyfenoly,“ približuje doktorka Béderová.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ako ďalej dopĺňa, konzumácia olív či používanie kvalitných olivových olejov má mnohé zdravotné benefity. Sú prevenciou kardiovaskulárnych chorôb, upravujú lipidové spektrum (znižujú rizikový LDL cholesterol a zvyšujú jeho ochrannú frakciu HDL). Živiny nachádzajúce sa v olivách a produktoch z nich majú protizápalové účinky, podporujú imunitný systém, chránia organizmus pred infekciami a zápalmi, odbúravajú rizikové metabolity, čiže prispievajú k detoxikácii organizmu. Zároveň chránia DNA pred poškodením, napomáhajú regenerácii buniek a spomaľujú ich starnutie. „Kvalitný olivový olej sa využíva aj v dermatológii pri liečbe kožných ochorení. Nezanedbateľným benefitom je aj zlepšená chuť do jedla a úprava tráviacich pochodov, ktorá súvisí so stimuláciou produkcie tráviacich štiav,“ dopĺňa odborníčka.

Viac o téme: OlivyAlžbeta Béderová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9