Olivový olej sa všeobecne pokladá za zdravú potravinu nie len do šalátov, ale aj pri varení všeobecne. Je ale naozaj vhodný pri každej kuchynskej činnosti? Pozrite sa, kde a kedy sa mu vyhnúť.
Olivový olej sa považuje za poklad kuchyne. Odporúča sa pri príprave šalátov a iných pokrmov. Avšak, predsa len existujú situácie, kedy by ste sa mu mali vyhnúť! Ak pripravujte jedlo, kde je dôležité, aby prešlo bodom varu, olivový olej by ste radšej mali nechať na poličke v kuchyni. Bod varu je bod, kedy sa olej zohreje tak, že začne produkovať dym. Podľa expertov je malé dymenie neškodné, no potom môže začať uvoľnovať voľné radikály a jedlu môže spôsobovať pachuť!
Čítajte tiež: Najzdravšie korenie na svete prekvapuje: Všeliek so skrytým nebezpečenstvom?
Kedy vymeniť olivový olej za iný?
- Ak opekáte kúsky zeleniny či mäsa
Potrebujete narýchlo opiecť mäso alebo zeleninu, siahnete po olivovom oleji a je to. Olivový olej by sa v týchto prípadoch nemal používať, pretože na takéto varenie potrebujete vysoké teploty, čo, ako sme písali vyššie, nie je najvhodnejšie. Bod varu by sa mohol dosiahnuť veľmi rýchlo a mäso by sa mohlo začať pripekať a získať nepeknú pachuť.
Vhodné alternatívy: Repkový, arašidový, hrozový olej, ktorý bod varu je vysoký a tak sa ľahšie využijú pri vyprážaní a opekaní.
- Keď pripravujete popcorn
Je pravdou, že väčšinou pukance robievame v mikrovlnke vo vrecúšku, niekto však stále môže kúpiť obyčajnú kukuricu a spraviť si ich „po starom“. Pri takomto spôsobe výroby si treba dávať pozor. Opäť platí, že olivový olej sa rýchlo prepáli, takže by ste k vypukaniu kukurice ani nemuseli dôjsť.
Vhodné alternatívy: Arašidový olej, ktorý má vysoký bod varu a je vhodný okrem toho aj na vyprážanie alebo opekanie.
- Pri opekaní zeleniny
Ak opekáte zeleninu, je lepšie sa olivovému oleju vyhnú z rovnakého dôvodu ako v predchádzajúcich situáciách – pretože sa rýchlo prepaľuje. Druhá príčina, prečo sa mu vyvarovať je, že by zelenina mohla veľmi rýchlo zhorieť, pripáliť sa ale aj získať štipľavú chuť.
Vhodné alternatívy: Oleje s vysokým bodom varu, ktoré sa rýchlo neprepaľujú.
- Ak prudko opekáte mäso
Ak potrebujete šťavu v mäse uchovať, väčšinou ho sprudka opečiete a potom vložíte do plechu a ďalej zapekáte. Pri tejto činnosti sa ďalekým oblúkom vyvarujte olivovému oleju. Dôvod je opäť prozaický – nízky bod varu, tým znehodnotenie mäsa a celková zlá príprava. Je to preto, že kým sa dosiahne potrebná teplo na prudké opekanie, olej je už prepálený.
Vhodná alternatíva: Ak opekáte chudé mäso, vyberte si slnečnicový, arašidový olej.
Na čo si dať pozor?
Okrem samotného faktu, že olej sa veľmi rýchlo prepaľuje, je potrebné dať si pozor aj na kvalitu oleja. Je pravda, že v obchodoch na vás číha množstvo rôznych druhov a vy neviete, ktorý si vybrať.
Na etikete by malo byť uvedené:
- Ako bol olej pripravený – za studena alebo chemickou rafináciou.
- Z čoho je vyrobený – z výliskov alebo priamo z olív.
- Krajina pôvodu – za najkvalitnejšie sa považujú talianske olivové oleje
- Ako je to s farbou? - čím je olej tmavší, tým zrelšie olivy boli použité. Výslednú akosť by to ale nemalo v žiadnom prípade ovplyvniť.
Denná doporučená dávka olivového oleja sú dve lyžice, pre väčšinu dospelých.