Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koniec zmätku okolo sóji: Skvelá potravina alebo potenciálny škodca?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

O sóji kolujú nekonečné mýty. Niektorí sú presvedčení o tom, že ide o zdravú potravinu, ktorá by mala byť súčasťou rastlinnej stravy, iní ju zatracujú a zaraďujú medzi zlé až jedovaté. Kde je pravdu a čo na ňu hovoria odborníci?

Od sójového mlieka až po tofu, sójové jedlá už nie sú len základom ázijských diét, ale sú už bežné v supermarketoch na celom svete. Sójové bôby, ktoré sú najrozšírenejšou zeleninou na svete, sa už dlho považujú za neodmysliteľnú súčasť vegetariánskej a vegánskej stravy. Používajú sa na výrobu mäsových a mliečnych alternatív.

Zdroj esenciálnych aminokyselín

Je sója pre nás zdravá alebo nie? Zmätok okolo prospešnosti tejto potraviny môže odstrániť Rhiannon Lambert, výživový poradca, ktorý zbúral niektoré z najväčších mýtov o sójových jedlách!

Čítajte tiež: Infekčné ochorenie, ktoré ľudia považujú za angínu: Netušíte, ako zákerne sa prenáša!

Sója je dobrým zdrojom bielkovín: "Sójové bôby sú to, čo je známe ako kompletný proteín," napísal autor pod prezývkou Re-nourish na Instagram. "Na rozdiel od väčšiny rastlinných bielkovín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré prijeme len z potravy, keďže ich naše telo nedokáže vyrobiť. Šálka ​​varených sójových bôbov obsahuje asi 22 g bielkovín, skoro rovnako ako porcia steaku!"

Narúša sexuálny vývoj?

Dlhé roky sa hovorí o sóji ako o vinníkovi, ktorý môže za vznik mužských pŕs, ako sa uvádza na independent.co.uk. Je to dostatočný dôvod na to, aby sme sa vyhli jeho konzumácii?

"Sója obsahuje nulový estrogén a neexistuje žiadny dôkaz o tom, že sója narúša sexuálny vývoj alebo že znižuje hladinu testosterónu u mužov," hovorí o tomto nezmysli Lambert.

Sójové bôby obsahujú fytoestrogény, ktoré pomáhajú blokovať vedľajšie účinky nadmerného estrogénu v tele a pomáhajú vyrovnávať hladiny estrogénu a progesterónu. Fytoestrogény sú rastlinné hormóny, ktoré sa nachádzajú aj v kávových zrnách, jablkách, ovse, šošovici, ryži, mrkve a pive.

"V skutočnosti sú tieto zlúčeniny v sóji silnými antioxidantmi, čo potvrdil výskum, ktorý naznačuje pozitívne účinky pri ochrane pred chorobami," vysvetľuje Lambert.

Koniec zmätku okolo sóji:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nespôsobujú rakovinu

Ďalšia povesť hovorí o sóji ako o potravine, ktorá môže spôsobiť rakovinu.

"Sójové zlúčeniny vraj môžu napodobňovať estrogén v tele - a niektoré druhy rakoviny rastú v prítomnosti estrogénu," vysvetľuje Lambert.

Ako ďalej odborník upozorňuje, vo východnej Ázii, kde sa sója spotrebuje najviac, v porovnaní s inými krajinami má menej prípadov rakoviny prsníka, rakoviny prostaty a kardiovaskulárnych ochorení a dokonca aj menej zlomenín kostí.

Zbytočný strach

Podľa Lamberta nemusíte nevyhnutne zaradiť sójové výrobky do svojho jedálnička, ak vám nechutia. Na druhej strane netreba sa báť ich konzumácie. Zabudnite na všetky mýty, ktoré doteraz kolovali o sójových výrobkoch.

"Sú zvyčajne cenovo dostupné, výživné, chutné a podporujú rastlinnú stravu, nie živočíšnu, takže môžu mať prospech aj pre životné prostredie a udržateľnosť potravín. V podstate zakaždým, keď sa objaví nejaká štúdia, ktorá poukazuje na sóju ako na nezdravú potravinu sa nájde iná, ktorá ukazuje na jej výhody. Fermentované sójové produkty ako miso alebo mladá zelená sója Edamame (zelená fazuľa) sú úplne bezpečné, nemusíte sa ich báť," dodal odborník na záver.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9