Keď sa povie antioxidanty, väčšina ľudí si predstaví vitamínmi nabité potraviny. Napríklad ovocie. Ale čo si máme predstaviť pod pojmom flavonoidy? Kde všade tieto rastlinné látky nájdeme a prečo sú prírodným zázrakom? To nám prezradila známa odborníčka na výživu doktorka Alžbeta Béderová.
Okrem stresu v práci a osobnom živote existuje aj tzv. oxidačný bunkový stres, ktorý vyvolávajú voľné kyslíkové radikály, a ktorý narúša antioxidačnú ochrannú bránu organizmu. Keď telo nie je schopné ubrániť sa pôsobeniu voľných radikálov, resp. medziproduktov metabolizmu kyslíka vznikajúcich počas každodenných fyziologických pochodov, následkom môže byť niektoré z obávaných civilizačných ochorení.
Čítajte viac: Tajomstvo národných kuchýň odhalené: Veľkým prekvapením sú Francúzi!
„Ak človek dlhodobo žije v znečistenom prostredí, zle sa stravuje, fajčí, často čelí stresu a nemá dostatok fyzickej aktivity, jeho organizmus môže podľahnúť škodlivému pôsobeniu voľných radikálov s následným poškodením buniek,“ vysvetľuje doktorka Alžbeta Béderová, odborníčka na výživu z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA).
„K najbežnejším voľnoradikálovým ochoreniam patrí ateroskleróza, srdcovo-cievne choroby, infarkt, mozgová príhoda, cukrovka, rakovina, Parkinsonova a Alzheimerova choroba, ale aj predčasné starnutie,“ dopĺňa odborníčka.
Foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)
Najlepšie zdroje antioxidantov
Ako ďalej pokračuje expertka, bohatým zdrojom antioxidantov sú ovocie a zelenina, ale tiež strukoviny, orechy, semienka, koreniny, zelený čaj, káva či červené víno. Práve v týchto potravinách nájdeme jedny z najpozoruhodnejších biologicky aktívnych látok – antioxidanty zvané flavonoidy.
„Flavonoidy sú polyfenolové zlúčeniny syntetizované v rastlinách, ktoré ovplyvňujú ich farbu, opeľovanie, a súčasne ich chránia pred patogénmi, predátormi a UV žiarením. Hoci je známych okolo niekoľko tisíc druhov flavonoidov, v našej výžive sa ich nachádza približne 20,“ dodáva lekárka.
Vysoký obsah flavonoidov má napríklad cesnak a cibuľa, pór, kapusta, zeler, petržlen a z ovocia citrusy (červený grep), čučoriedky či jablková šupka.
Chránia aj pred rakovinou
Z výskumov vyplýva, že flavonoidy chránia pred nádorovým bujnením. Vedci predpokladajú, že nedostatok týchto látok v potrave môže zvyšovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka, ale aj iných ochorení tráviaceho traktu. Sú tiež osvedčenou prevenciou vírusových a bakteriálnych ochorení, uzatvára doktorka Béderová.