Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Tradičný slovenský výrobok šokuje svojimi účinkami: Ľudový recept si zamilujete!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Na domácu huspeninu nedali dopustiť už naše prababičky. Vedeli, že držia v rukách veľký triumf - chutné tradičné jedlo a zároveň liečivého pomocníka, ktorý si poradí s mnohými zdravotnými neduhmi. V huspenine sa však toho skrýva oveľa viac, ako si myslíte!

Je liekom v chutnom a voňavom balení! Huspenina má mimoriadne účinky na ľudské zdravie. Jednou z jej najvýznamnejších zložiek je kolagén, inak prezývaný v kozmetickom priemysle ako bielkovina mladosti. Taktiež obsahuje aj elastín, ktorý dodáva elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov, vrátane ciev, srdca a šliach.

Čítajte tiež: Otrava zo zeleniny, o ktorej by to nikto nepovedal: Takto z cesnaku nevedomky robíte svojho zradcu!

Význam kolagénu

Kolagén sa považuje za významnú zložku, je základnou stavebnou hmotou podporných tkanív. U živočíchov je hlavnou organickou zložkou podporného systému ich organizmu. Potrebujeme ho pri vyvíjajúcom sa organizme a pri dospievaní na tvorbu kostí. Nevyhnutný je aj v dospelosti, kedy zase chráni kĺby pred artrózou. Zároveň udržiava celý pohybový aparát v dobre kondícii a je súčasťou kĺbových chrupaviek, šliach, pokožky, kostí, zubov, atď. Ovplyvňuje stav zubov, pružnosť šliach, elasticitu pokožky, taktiež vplýva na vlasy a nechty, ktorým dodáva pevnosť a pružnosť. Aj ženy poteší. Zmierňuje totiž vznik celulitídy.

Ocenia ho hlavne športovci, ktorí ho potrebujú na dobrý stav chrupaviek. Vďaka nemu ich nebolia nohy po športovom výkone, ich chrupavky sú pevné, hladké a elastické. Medzi kĺbmi vzniká len minimálne trenie, no stačí i menšie naštrbenie a chrupavka sa začne meniť! Práve preto je pre nich dôležitý dostatok kolagénu.

Odstráňte tuk

V huspenine sa nachádza bravčové mäso, čo je dôvod, prečo mnohí považujú toto jedlo za menej zdravé. Taktiež je to z dôvodu, že sa v ňom nachádza veľa tuku. Prebytočný tuk sa však usadzuje len na povrchu huspeniny, odkiaľ je možné ho ľahko odstrániť. Navyše, ak ho odstránite  zo samotného mäsa ešte pred varením, jeho obsah ešte viac zredukujete. V huspenine sa ďalej nachádzajú suroviny, ktoré sú pre ľudské telo prípustné, čo sa týka zdravia.

Ako na chutnú domácu huspeninu?

Potrebujete:

  • 1/2 bravčovej hlavy, 2 nožičky, kolená a 1 kg koží
  • 1 cibuľa
  • 3-4 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • celé korenie
  • soľ
  • mletá sladká paprika

Tradičný slovenský výrobok šokuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Postup:

Všetky suroviny očistite a dajte variť vo vody, ktorej je dvakrát väčšie množstvo ako mäsa. Do hrnca vložte vrecúško, kde je cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 10 g celého čierneho korenia a soľ. Nechajte vrieť, po chvíli varte už len pozvoľne. Varíme až dovtedy, kým sa kosti nedajú ľahko vybrať. Potom mäso vyberte, vykostite, vývar preceďte a dajte opäť variť. Na liter vody dajte 10 g mletej červenej papriky a silne zohrejte. Počkajte, kým vývar zovrie a zatiaľ si 200 g mäsa poukladajte na tanier. Nezabudnite vývar miešať. Vylejte do taniera tak, aby bolo mäso celé prikryté. Tanier dajte na balkón alebo jednoducho na chladné miesto. Podávajte s chlebom a cibuľou!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9