Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Experti o tradičnej vianočnej kapustnici: Pravda o tom, či sa jej musíme vzdať v prospech zdravia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Je slovenskou kráľovnou štedrovečerného stola a v každom regióne vonia inak. Jedno je však isté. Považuje sa za tradičnú pochúťku, ktorá nesmie chýbať na vianočnom stole. Môžeme si kapustnicu dopriať bez výčitiek alebo ide o nepriateľa nášho zdravia?

Na kapustnici netreba nič meniť

Zemplínska, liptovská, šarišská. Spoločné majú jedno: kapustu. Ostatné prísady sú škôr vecou miestnych tradícií. Kapustnicu si len málokto dokáže odpustiť na Vianoce. Pre mnohých by Štedrá večera nebola štedrou. O svoje zdravie však treba dbať aj počas sviatkov. Platí to hlavne pre alergikov, cukrovkárov a každého, kto trpí niektorým chronickým ochorením. Aby sa sviatky neskončili problémami s trávením a nepríjemnými chvíľami na toalete.. Možno však kapustnicu považovať za nezdravú?

Čítajte tiež: Mäso a rakovina – mýtus či fakt? Nové zistenie potvrdzuje hororovú obavu!

Mnohí by povedali, že kapustnica nepatrí medzi najzdravšie jedlá. Už len kvôli jednej prísade, ktorú si väčšina z nás nevie odpustiť – kvôli klobáse. Podľa gastroenterológa MUDr. Petra Minárika sa však nemusíme toho báť.

„Osobne si myslím, že ten, kto sa po celý rok zdravo stravuje, nemusí nič na tradičnom recepte vianočnej alebo silvestrovskej kapustnice meniť. Všetko, čo zjeme, je otázkou správne nastavenej miery,“ povedal odborník.

Do chutnej kapustnice sa pridáva klobása z bravčového mäsa. Práve táto zložka je otázka a tí, ktorí sa zdravo stravujú či chudnú, majú pred ňou rešpekt, keďže sa boja, že by im mohla uškodiť. Odborník upozorňuje, že si aj oni môžu pokojne dopriať tradičnú kapustnicu. A dokonca sa to týka aj tých, ktorí preferujú nezdravú stravu!

„Ten, kto nekonzumuje veľa bravčového mäsa po celý rok a údeniny je iba sporadicky - nemusí násilne meniť tradičnú receptúru obľúbenej vianočnej polievky. Na druhej strane ten, kto po celý rok nedbá na nič a stravuje sa podľa nezdravých výživových vzorcov - ten takisto nemusí nič na receptúre meniť (nemá žiadny význam experimentovať so zámenami surovín a už vôbec nie počas vianočných sviatkov, na ktorý sa po celý rok tešíme, vrátane tradičnej vianočnej gastronómie),“ dodal MUDr. Minárik.

Hoci sa dá kapustnica pripraviť aj netradične, napr. s hríbmi a slivkami, čím nestratí chuť a môže byť zdravšia, prečo si jedenkrát v roku nedopriať tradičné jedlo?

Experti o tradičnej vianočnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Recept na vianočnú kapustnicu

Pripravte si chutnú kapustnicu podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra!

Ingrediencie:

  • 1 veľká cibuľa

  • 500 g kuracích pŕs

  • 100 g húb

  • 1 kg kvasenej kapusty

  • sušené slivky podľa chuti

  • 2 PL masla ghí

  • 1 – 2 ks domácej klobásy (nemusí byť, ale na Vianoce si ju môžete 
    dopriať aspoň malý kúsok)

  • čierne a nové korenie

  • himalájska soľ

  • červená mletá paprika


Postup:

Na prepustenom troške masla osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme na kocky nakrájané kuracie mäso a restujeme. Následne zalejeme vodou a dochutíme soľou a koreninami. Potom pridáme kyslú kapustu a huby, ktoré sme predtým mali 1 – 2 hodiny namočené vo vode. Všetko varíme na miernom ohni a dbáme o to, aby v hrnci nechýbalo primerané množstvo vody. Nakoniec môžeme, ale nemusíme pridať dve kvalitné klobásky. Pred dovarením podľa chuti pridáme kapustovú vodu a sušené slivky. Dobrú chuť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9