Dajte svoje trávenie do poriadku: Recepty od doktora Bukovského, ktoré vám pomôžu!
Optimálne trávenie je základom zdravia. Čoraz viac ľudí však pociťuje nepríjemné bolesti v žalúdku. Aby ste dali svoje trávenie do poriadku, pomôžu vám okrem iného aj vhodné potraviny, ktoré blahodarne vplývajú na črevnú mikroflóru. Doktor Igor Bukovský pripravil pre vás 2 recepty na chutné jedlá, ktoré napomáhajú tráveniu!
Rukolovo-pomarančový šťavnatý šalát
Rozpis na 2 porcie
- 2 šálky rukoly, umytá a odkvapkaná
- ½ šálky vlašských orechov, opečené nasucho, nasekané nadrobno
- 1 malý pomaranč, pokrájaný na 1 cm kocky aj s bielou dužinou (v nej je to najlepšie!)
- 1 balenie bezlaktózového syra feta, nakrájaný na 1 cm kocky
Pomarančovo-jogurtový dresing
- 1 čL javorového sirupu
- šťava z 1 malého pomaranča, aj s dužinou
- 2 klinčeky
- 2 guľôčky čierneho korenia
- 1 PL oleja z vlašských orechov
- 1 PL bieleho hustejšieho nízkotučného bezlaktózového jogurtu
- štipka sušeného mletého zázvoru
Pomarančovo-jogurtový dresing
Šťavu z pomaranča spolu s klinčekmi a čiernym korením necháme v malom hrnci na slabom príkone tepla jemne vrieť asi 10 minút, aby sa zredukovala. Zložíme z príkonu tepla a necháme chvíľu vychladnúť. Nakoniec vyberieme korenie a primiešame javorový sirup, olej, štipku zázvoru, biely jogurt a dobre premiešame.
Postup
Do hlbokej misky vložíme rukolu, pomaran, syr feta, premiešame, polejeme dresingom a posypeme orechmi.
Čas prípravy: 18 minút
Ako zvládať vedľajšie nežiaduce účinky chemoterapie a rádioterapie nájdete v PDF materiáloch na stránke www.encyklopedia.akv.sk.
Poznámka kuchára
Namiesto zázvoru môžete vyskúšať dresing dochutiť štipkou čili korenia.
Paradajkovo-kapustová polievka
Rozpis na 4 porcie
- ¼ stredne veľkej bielej kapusty, nakrájaná na tenké pásiky
- 500 g (1 a ½ šálky) riedkeho paradajkového pretlaku
- 2 PL cesnakového olivového oleja
- ¼ čL mletej rasce
- 1 bobkový list
- 3 guľôčky čierneho korenia
- 3 klinčeky
- soľ
- 2 jarné cibuľky, len zelená časť
- 1 petržlen, očistený
- 1 l vody
- pár lístkov bazalky, na ozdobenie
Ako sa účinne pripraviť na chemoterapiu a ako podporiť celkovú liečbu tejto rakoviny? Podrobné informácie nájdete v knihe Zachráňte svoje črevo!
Postup
Kapustu krátko opražíme na oleji, pridáme mletú rascu a dusíme 2 minúty. Pridáme paradajkový pretlak, vodu, cibuľku, petržlen, soľ, klinčeky, čierne korenie a necháme zovrieť. Znížime príkon tepla a varíme 10 minút, kým kapusta nezmäkne. Pred podávaním vyberieme korenie, klinčeky, bobkový list, cibuľku a petržlen. Na tanieri ozdobíme bazalkou.
Čas prípravy: 20 minút
Riešte tráviace problémy! Hoci diagnostika a liečba patria do rúk lekára, pomôcť si môžete úpravou stravovania a svojho spôsobu života. Spoľahlivé a overené informácie prináša Ambulancia klinickej výživy na svojej stránke www.encyklopedia.akv.sk, ktorá vám môže pomôcť riešiť existujúce zdravotné problémy!
Poznámka kuchára
Táto polievka má mať výraznú sladko-kyslú chuť. Ak použijete pretlak, ktorý je málo sladký, môžete do polievky pridať trošku (1 čajovú lyžičku) trstinového cukru. Pred podávaním môžete polievku ozdobiť trochou sójovej smotany – bude tak mať krémovejšiu chuť.
Tip: Korenie, klinčeky a bobkový list vložte do sitka na čaj, ľahšie korenie potom z polievky vylovíte.
Nová kniha Dr. Bukovského „Zachráňte svoje črevo!“ je už v predaji všade, aj na iPark.sk. Nasmeruje vás k lepšiemu tráveniu, imunite a zdraviu!