Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Acai bobule ako podvod? Odvrátená strana superpotraviny!

Acai bobule sa zbytočne preceňujú, nemožno ich považovať za superpotravinu.
Acai bobule sa zbytočne preceňujú, nemožno ich považovať za superpotravinu. (Zdroj: profimedia.sk)

Mnoho ľudí neskrýva svoje nadšenie z tmavofialových bobúľ, ktoré sú ospevované pre svoj nutričný obsah. Acai sa dokonca prirovnávajú k zázračnej potravine s nadprirodzenými účinkami. Je toto ovocie zbytočne preceňované?

Aj keď podľa eMedTV je toto ovocie pre človeka bezpochyby bezpečné, niektorí ľudia by mohli byť prekvapení! Nie vždy je tento zázrak, ako sa o ňom hovorí, bez nepríjemných vedľajších účinkov. Málokto vie o varovaniach pred konzumáciou týchto bobúľ!

Čítajte tiež: Nebezpečný dôsledok pitia alkoholu: Ak na sebe spozorujete toto, máte problém

S chemoterapiou sa nemajú radi

Acai bobule sú plné antioxidantov, ako je vitamín C, selén, betakarotén a vitamín E. Spomaľujú až priamo zabraňujú voľným radikálom, aby poškodzovali ľudské bunky. Súčasne opravujú akékoľvek už vzniknuté poškodenie a zabraňujú budúcim ničivým dôsledkom, podľa Národného onkologického inštitútu. Aj to je jedna zo zdravotných výhod konzumácie tohto ovocia. Niektorí by sa im však mali vyhýbať paradoxne kvôli obsahu antioxidantov! Jeho antioxidačné účinky sa totiž môžu prelínať s účinkom chemoterapeutických liekov a tiež s radiačnou liečbou. Antioxidanty v ovocí znížiť účinnosť týchto dvoch spôsobov liečby rakoviny! Aby toho nebolo málo, doteraz žiadna štúdia či výskum nedokázala, že by Acai bobule pomáhali bojovať proti rakovine u ľudí, ako sa to o nich hovorí, informuje PhytoScience Research Group.

Pozor na alergiu!

Keďže Acai bobule patria medzi potraviny, aj v tomto prípade existuje potenciál pre vznik alergickej reakcie. Národné centrum pre doplnkovú a alternatívnu medicínu uvádza, že ak ste alergickí na akékoľvek potraviny vyrobené z palmy alebo rastliny Arecaceae, ako sú napr. datle alebo kokosové orechy, mali by ste sa vyhnúť plodom Acai!

Potravinové alergie sa vyskytujú vtedy, keď imunitný systém vidí určité jedlo ako škodlivého útočníka pre telo. Ľudské telo sa pokúša ochrániť samé tým, že vytvorí protilátky IgE. Keď sa jedlo znovu spotrebuje, začnú sa uvoľňovať protilátky spolu s ďalšími chemickými látkami. Výsledkom môžu byť zmeny v dýchacom systéme, na koži, v kardiovaskulárnom systéme a gastrointestinálnom systéme. Ak máte alergickú reakciu na bobule Acai môže sa objaviť žihľavka, svrbenie, vyrážka, problémy s dýchaním alebo opuch hrdla, jazyka, úst alebo pier.

Nebezpečný stimulant

Acai bobule obsahujú látku teobromín, podobná stimulantom, ako je kofeín. U citlivých ľudí môže spôsobiť podobné vedľajšie účinky, ako uvádza Royal Society of Chemistry. Tieto vedľajšie účinky zahŕňajú nespavosť, nepokoj, nevoľnosť, svalové trasy, úzkosť, nervozitu, podráždenosť, bolesti hlavy, nepravidelný alebo rýchly srdcový rytmus a gastrointestinálne problémy.


V noci pracujú státisíce Slovákov: Hrozí im rakovina a poškodenie DNA


Čo na to odborník?

Acai bobule nie sú až také zázračné. Nemožno ani hovoriť o nadprirodzených účinkoch. Ide jednoducho o ovocie, ktoré rovnako ako iné druhy, vyniká obsahom zdraviu prospešných látok.

"Určite by som Acai neoznačoval ako superpotravinu, alebo ju nejako preceňoval, že by mohla sama o sebe zabrániť alebo zlepšiť nadváhu či cukrovku atď. Je to potravina, ktorá je bohatá na minerály, vitamíny a antioxidanty, ale je to aj naše typické bobulovité ovocie. Samozrejme, tým by sa dalo povedať, že ak je práve dozrievajúce (ako v tomto období), tak má viac vitamínov či minerálov, ako sem dovážané Acai cez pol sveta," dodal na záver odborník na výživu Ing. Libor Javro.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9