Zlá správa pre alergikov: V ovzduší pribudli nové pele, upozornenie slovenskej odborníčky

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-15 15:30:00

Leto je pre alergikov mimoriadne nepríjemným obdobím. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica teraz upozornil, že vo vzduchu pribudli ďalšie pele. K prevládajúcemu peľu pŕhľavových tráv tak pribudli aj zrnká peľu paliny a ambrózie. Alergikov však môžu potrápiť aj pele obilnín a spóry húb.

 

„V najbližšom období už alergici musia rátať aj s peľom paliny a ambózie. Uplynulý týždeň vo vzduchu na celom území Slovenska opäť dominoval peľ pŕhľavovitých tráv, a to aj napriek ochladeniu a zrážkam na veľkej časti územia. Vyskytoval sa aj slabo alergizujúci peľ pŕhľavy,“ informovala hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica.

Čítajte viac: 11 neočakávaných spúšťačov jarných alergií: O týchto takmer nikto nevie!

Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu v ovzduší boli namerané v Banskej Bystrici – 286 peľových zŕn a v Košiciach – 258 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. V Banskej Bystrici i v Košiciach mal počas týchto dní najväčší podiel peľ pŕhľavovitých rastlín a peľ tráv z čeľade lipnicovitých. V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ štiavu, skorocelu, mrlíkov, mrkvovitých, lipy a astrovitých. Výrazne sa zvýšili denné koncentrácie spór húb (plesní) – najmä rodov Cladospórium a Alternária.     

Palina je silne alergizujúca

 „V týchto aj najbližších dňoch ostane druhové zloženie peľového spektra viac–menej nezmenené, trávy z čeľade lipnicovité naďalej ostávajú najvýznamnejším alergénom, treba počítať s nárastom peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy. Zlou správou pre alergikov je, že začína kvitnúť palina, ktorej silne alergizujúci peľ sa bude vyskytovať v ovzduší spolu s peľom ambrózie počas celého letného obdobia. Peľ týchto dvoch druhov spolu s peľom tráv znamená najväčšie riziko pre alergikov počas najbližších mesiacov,“ uviedla na margo celoslovenskej peľovej situácie RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR. Dodáva, že do čeľade lipnicovitých patria všetky trávy a z nich odvodené obilniny. Kvety sú trojpočetné, súkvetím je klas a plodom je zrno.

Pozor aj na pele obilnín a húb!

Medzi obilniny zaraďujeme ovos siaty (Avena sativa), raž siatu (Secale cereale), pšenicu letnú (Triticum aestivum), jačmeň siaty (Hordeum vulgare) a kukuricu siatu (Zea mays). Veterné počasie dostáva do ovzdušia väčšie množstvo ich peľu, pričom najvyššie koncentrácie zachytávajú monitorovacie stanice, v ktorých okolí sa vyskytujú aj nepokosené alebo nepravidelne kosené kvitnúce trávne porasty. V súvislosti s ďalším ochladením a zrážkovou činnosťou odborníci nepredpokladajú veľmi vysoké denné koncentrácie peľu v ovzduší. Naproti tomu spóry húb (plesní) budú naďalej dosahovať veľmi vysoké hladiny. Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje druhým kvitnutím tráv, preto možno očakávať alergologicky významné hladiny ich peľu najmä na strednom a východnom Slovensku.

Fotogaléria


Tagy:
peľ alergia palina ambrózia

2017-07-15 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com, TASR/Milan Kapusta, Scott Bauer, USDA-ARS  |  Zdroj: zh, RÚVZ BB

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia