Dovolenka bez liekov a doktora? Pozor aj na džúsy a kocky ľadu v nápoji

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-17 18:00:00

BRATISLAVA – Pred dovolenkou nezabudnite na dôležitú vec – zdravie vás môže zradiť aj ďaleko za hranicami. Najmä cestovatelia, ktorí majú v hľadáčiku krajiny s nízkym hygienickým štandardom, obzvlášť trópy a subtrópy, by sa mali pred odchodom poradiť s lekárom. Pomôcť vám môže aj základný zdravotný manuál zostavený z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR.

 

Nie je to len cestovná nevoľnosť, ktorá vás môže na dovolenke potrápiť. Príprava na cestu by mala zahŕňať aj absolvovanie povinných a odporúčaných očkovaní, takisto kúpu liekov, ktoré pri výskyte ochorenia v zahraničí oceníte.

Čo by mala obsahovať cestovateľská lekárnička

  • lieky, ktoré cestovateľ bežne užíva
  • lieky proti horúčke a bolestiam hlavy
  • kvapky do nosa a očí (ušné kvapky)
  • lieky proti hnačke
  • lieky proti nevoľnosti pri tzv. chorobe z pohybu
  • lieky proti zápche
  • antihistaminiká (lieky pri alergických reakciách)
  • antialergický krém (potrebný pri poštípaní hmyzom)
  • lieky na ochranu proti malárii, v prípade pobytu v oblasti s výskytom malárie,
  • sprej alebo krém proti hmyzu (repelent)
  • dezinfekčný prostriedok
  • pohotovostné obväzy
  • lieky proti plesňovej infekcii nôh
  • obväzovú vatu, pinzetu, nožničky, náplaste

Čítajte tiež: Nečakané pôsobenie morskej vody na ľudské telo!

„Obsah cestovnej lekárničky záleží na krajine, do ktorej cestujeme, na dĺžke pobytu a dostupnosti zdravotníckej starostlivosti. Príbalové letáky všetkých liekov treba ešte doma pred odchodom prečítať. Bezpodmienečne treba splniť všetky podmienky na skladovanie a uchovávanie liečiv, prísne dodržiavať indikácie, kontraindikácie, zohľadniť vedľajšie účinky a interakcie s inými liekmi. Lekárnička musí byť v suchu, chlade a tme, tak, aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu,“ upozornila Zuzana Drobová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Črevné problémy

Najčastejším ochorením medzi cestovateľmi je podľa Zuzany Drobovej hnačka, ktorá vo väčšine prípadov ustúpi v priebehu dvoch až troch dní. Na jej vzniku má svoj podiel samotná cesta, zmena klímy, zmena stravy, ale aj možnosť kontaminácie potravín a vody niektorými druhmi baktérií. Pri dodržiavaní základných hygienických pravidiel a prechodným diétnym stravovaním príznaky ustúpia po niekoľkých hodinách.

„Okrem ‚cestovateľskej hnačky‛ sa môžu vyskytnúť hnačkové ochorenia, ktorých pôvodcom sú salmonely, šigely, niektoré parazity, vírus spôsobujúci hepatitídu  typu A a pôvodca cholery,“ dodala hovorkyňa, ktorá dovolenkárom radí dodržiavať prísnu osobnú hygienu (čisté ruky), prijímať len pitnú vodu vody a konzumovať iba nerizikové potraviny. Vyvarujte sa najmä nezvyčajných jedál a konzumujte len dostatočne tepelne spracovanú stravu, pite prevarenú vodu, nekonzumujte zmrzlinu, džúsy a nepasterizované mlieko. Vyhýbajte sa konzumácii ľadu, ak nemáte záruku, že bol pripravený z bezpečnej alebo prevarenej vody. Pri dlhšom pobyte v rizikových oblastiach sa cestujúcim pred cestou do zahraničia odporúča očkovanie (cholera, vírusový zápal pečene typu A, brušný týfus).

Kvapôčkové nákazy

„Najčastejšie ide o takzvané choroby z prechladnutia, nádchu, angínu, zápal priedušiek, chrípku, osýpky, meningokokové infekcie a legionársku chorobu,“ doplnila Drobová. Zabrániť sa im dá vyhýbaním sa uzavretým preplneným miestnostiam a zamedzením úzkeho styku s chorým, ako aj vhodným očkovaním (proti chrípke a meningokokovým infekciám).

Nákazy prenášané krvnou cestou

Nebezpečenstvo môžu predstavovať aj lekárske zákroky mimo zdravotníckych zariadení a návšteva tetovacieho salóna. Krvnou cestou sa môže preniesť napríklad vírusový zápal pečene typu B a C a vírus HIV. Rozumným krokom pred cestovaním je tiež očkovanie proti hepatitíde typu B.

Ochorenia prenášané hmyzom

Riziko stúpa predovšetkým v tropických a subtropických krajinách. „Patria sem najmä malária, žltá zimnica, horúčka dengue, japonská encefalitída, infekcia vírusom zika a ďalšie. Očkovanie je k dispozícii proti žltej zimnici, japonskej encefalitíde a vírusovému zápalu pečene typu B,“ uviedla Drobová.

Prevenciou, resp. ochranou pred bodavým hmyzom sú napríklad košele s dlhými rukávmi, dlhé nohavice, vhodným repelent, spánok v uzavretom prostredí s neporušenými moskytiérmi (sieťkami) a používanie dezinsekčných prostriedkov na hubenie komárov. Antimalariká je nutné užívať presne podľa pokynov lekára.

Nákazy kože a slizníc

Do tejto kategórie patria tetanus, tularémia, leptospiróza, besnota či kožné plesňové ochorenia. „Po poranení je dôležité správne ošetrenie rán, ktoré je nutné umyť vodou a mydlom a vyhľadať zdravotnícke zariadenie,“ odporúča ÚVZ SR. Kontaktu s neznámymi zvieratami sa na dovolenke radšej vyhnite. Ak máte strach z plesňových kožných ochorení, vyhýbajte sa chodeniu naboso vo vlhkom prostredí, prípadne používajte protiplesňové prípravky (krémy, masti, roztoky), ktorých je na trhu dostatok.

 

 

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
dovolenka zdravie prvá pomoc zdravotné ťažkosti

2017-07-17 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia