Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Himalájska soľ ako zdravšia náhrada tej klasickej? Budete prekvapení!

Himalájska soľ nie je o nič lepšia ako tá klasická biela..
Himalájska soľ nie je o nič lepšia ako tá klasická biela.. (Zdroj: thinkstock.com)

Je takmer všade. Slúžila ako materiál ezoterických soľných lámp, dnes ju nájdeme v soľných jaskyniach a jej popularita sa postupne preniesla aj do gastronómie. Ide v fenomén v oblasti stravovania. Himalájska soľ je mnohými ospevovaná pre svoje zdravotné benefity. Je však skutočne zdravšia ako klasická soľ?


Mnohí si ju nevedia vynachváliť. Himalájska soľ je údajne zdravšia ako klasická, je čistejšia a odporúča sa pre tých, ktorí držia diétu či jednoducho pre celkové pevné zdravie.

Ružová himalájska soľ sa vyrába zo skalných kryštálov soli, ktoré sa ťažia z oblastí v blízkosti Himalájí, často v Pakistane. Ružový odtieň získava vďaka stopovým minerálom v soli, ako je horčík, draslík a vápnik. Ružová soľ sa často vyskytuje v podobe menších kryštálov či už v solárnych lampách, alebo v stenách "soľných komôr" v kúpeľoch, ktoré sľubujú regeneráciu a detox.

Prečistí vzduch?

O himalájskej soli sa hovorí, že je zdravá kvôli väčšej koncentrácii stopových prvkov. Zmierňuje príznaky sezónnej afektívnej poruchy (SAD), zvyšuje energiu a zlepšuje spánok tým, že čistí vzduch a zbavuje miestnosť znečisťujúcich látok, vrátane prachu a peľu. Údajne je to tým, že absorbuje molekuly vody zo vzduchu a uvoľňuje negatívne ióny, o ktorých sa hovorí, že zbavujú vzduch častíc, ako je prach, ktorý môže spôsobiť problémy s dýchaním, alergie a astmu. Kúpele a wellness centrá dokonca ponúkajú rôzne himalájske terapie na báze soli, kde ľudia sedia v špeciálnych miestnostiach či jaskyniach a dýchajú zhlboka, zatiaľ čo malé častice soli sú rozptýlené do okolitej vzdialenosti a uľahčujú respiračné podmienky.

Ako však uviedol Dr. Andy Weil, zakladateľ a programový riaditeľ Centra integrovanej medicíny University of Arizona, existujú určité obavy o schopnosti himalájskej soli uvoľňovať ióny, ktoré môžu zlepšiť fyzické a emocionálne zdravie. Je to založené na myšlienke, že vzduch, ktorý sa pohybuje blízko vody, obsahuje vysokú úroveň negatívnych iónov, preto vedci odporúčajú, aby sme trávili zvýšený čas v prírode, kvôli prínosom pre zdravie. Avšak, či výrobok, vyrobený človekom môže mať rovnaký účinok, je pochybnejší.


Vyrobte si účinný repelent proti komárom: Ohromné účinky, ktoré vás príjemne zaskočia!


Žiadne extra zdravotné benefity neposkytuje

Niektoré údaje z výskumu ukazujú, že výbuchy pozitívnych iónov - napríklad elektrónov alebo horúceho vzduchu - môžu narušiť náladu a fyzické zdravie zvýšením pocitu stresu a úzkosti. Niektoré štúdie zase ukazujú, že negatívne ióny vo vzduchu môžu robiť opak a zlepšiť náladu. Soľné lampy však nepreukázali schopnosť tvorby negatívnych iónov. Podľa Weila neexistuje žiadna vedecká podpora pre takéto tvrdenia týkajúce sa himalájskych soľných lámp. Dokonca aj čističe vzduchu, ktoré vytvárajú negatívne ionty vo zduchu - takzvané "ionizátory" - sú zvyčajne príliš malé na to, aby boli účinné, a odborníci ich neodporúčajú. Soľné lampy majú tiež túto nevýhodu! V januári bolo 80 000 ružových himalájskych soľných lámp odvolaných, keď sa zistilo, že môžu vzplanúť

Pokiaľ ide o himalájsku soľ, niektorí tvrdia, že má lepšiu chuť ako jej bežná biela odroda.

"Všetky soli sa trochu líšia, pokiaľ ide o stopový obsah minerálov a o štruktúru," hovorí Weil.

Zástancovia tvrdia, že ružová soľ má viac minerálov než typická soľ - ale pravdepodobne z nej nezískate extra výhody, hovorí Weil. Ružová himalájska soľ je čo sa týka výživy veľmi podobná tej klasickej soli. Je však drahšia.

Ak chcete do jedla pridať štipku ružovej soli, pokojne tak spravte, ale pravdepodobne nebudete mať z nej žiadny osobitný prínos pre zdravie. A takisto ani v prípade, že sa zahalíte do žiary ružovej himalájskej soli zo soľnej lampy. Ako dodal na záver Weil, mnohí sa zhodnú na tom, že má dekoratívnu hodnotu a dobre sa na ňu pozerá. Nečakajte však nič iné..

Čo na to náš odborník?

"Tak ako so všetkým i pri himalájskej soli je potrebné dodržiavať  optimálny príjem skonzumovanej soli, teda jednoducho povedané, to s ňou moc neprehánať, pretože zloženie himalájskej soli je veľmi podobné ako  pri normálnej klasickej kuchynskej soli. Benefit himalájskej soli je iba  v jej čistote a že obsahuje niektoré ďalšie minerály, ktoré sa v klasickej kuchynsej soli nenachádzajú," povedal výživový poradca Ing. Libor Javro. 

Čítajte tiež: Neuveríte, čoho je vôbec schopný: Toto všetko sa stane vo vašom tele po tom, čo zjete melón!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9