Obľúbená potravina so zlou povesťou: Po tomto zistení si ju už nedáte na tanier!

červené mäso nepatrí medzi najzdravšie potraviny!
Zdroj: profimedia.sk
2017-07-04 11:30:00

Mnohí ju majú na tanieri aj niekoľkokrát za týždeň a je pre nich základom jedálnička. Posledné roky sa však s týmto druhom mäsa spájajú zvýšené riziká vzniku niektorých chorôb. Najnovšia štúdia "pridáva drevo do ohňa" a vysvetľuje, prečo by sme mali konzumáciu červeného mäsa obmedziť na minimum!


Ak vás doteraz nič nepresvedčilo o tom, prečo znížiť spotrebu tohto mäsa, pravdepodobne to tak už spravíte! O nebezpečenstve červeného mäsa na ľudské zdravie sa toho popísalo už veľmi veľa. Spájalo sa predovšetkým so zvýšenou šancou na vznik rakoviny.

Červené mäso je mäso, pochádzajúce zo svalu cicavcov. Veľa ľudí nedá dopustiť na hovädzie, jahňacie či bravčové mäso.

Mäsožravci by sa mali mať na pozore!

Vyzerá to tak, že konzumácia červeného mäsa sa stáva stále viac nezdravou! Najnovší výskum odhaľuje jeho temnú stránku. Z hľadiska evolúcie sme pritom neboli veľkými jedákmi mäsa. V starovekom Grécku bola konzumácia mäsa obmedzená len na sviatky a človek vtedy nezjedol viac ako 5-10 kg mäsa ročne. Teraz je to 110-120 kg!

Posun z rastlinnej stravy na stravu na báze mäsa priniesol množstvo chorôb, z ktorých sú mnohé potenciálne smrteľné! Najnovší výskum, zverejnený v britskom časopise Medical Journal ukazuje, že mäsožravci skracujú svoj život kvôli zvýšenému riziku na 9 chorôb. Ide o milovníkov spracovaného i nespracovaného červeného mäsa. Tieto ochorenia sú z veľkej časti spôsobené nadmernou spotrebou železa a dusičnanmi, nachádzajúcimi sa v mäse. Tento záver vyplýva z rozsiahlej štúdie 536 969 členov z Americkej asociácie dôchodcov vo veku 50 až 71 rokov s 16-ročnými údajmi, ktoré sa získavali do 31. decembra 2011.


Neuveríte, čoho je vôbec schopný: Toto všetko sa stane vo vašom tele po tom, čo zjete melón!


Na vine je železo a dusičnany

Príjem spracovaného a nespracovaného červeného mäsa, železa a dusičnanov zo spracovaného mäsa sa odhalil prostredníctvom dietetického dotazníka. Zlé správy?  Príjem červeného mäsa bol spojený so zvýšeným rizikom príčin smrti spôsobených deviatimi rôznymi chorobami!

Zvýšená úmrtnosť v dôsledku spracovaného červeného mäsa bola ovplyvnená príjmom dusičnanov a v menšej miere aj železom. Vysoký príjem bieleho mäsa bol zase spojený s 25% nižším rizikom smrti zo všetkých príčin. Patrí sem hydina a ryby.

Pre mnohých je zrejme prekvapivým zisteným, že nadmerné množstvo železa by mohlo človeku uškodiť. Celkovo sa železo považuje za jeden z dôležitých minerálov, ktoré naše telo potrebuje pre bezproblémové fungovanie. Avšak, jeho nadmerná konzumácia by mohla uškodiť životne dôležitým orgánom, akým je napr. srdce!

Nežiaduce účinky červeného mäsa ovplyvňujú všetky naše orgány a zvyšujú riziko ochorenia srdca a mozgovej príhody, cukrovky, rakoviny, pečene, obličiek, ochorení dýchacích ciest, demencie a infekcií. Ešte stále nie ste presvedčení o obmedzení konzumácie červeného mäsa?

Čítajte tiež: Stačí už jedna dovolenka a začnú sa diať veci: Nečakané pôsobenie morskej vody na ľudské telo!

2017-07-04 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia