Neuveríte, čoho je vôbec schopný: Toto všetko sa stane vo vašom tele po tom, čo zjete melón!

Melón je skvelým osviežením a vitamínovou bombou v letných mesiacoch.
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-03 11:30:00

Leto praje nielen opálenej pokožke, ale najmä bohatej, pestrej a v neposlednom rade zdravej strave. Záhrady hýria farbami zdravia, od čerstvej zeleniny až po výživné ovocie na stromoch. Jeden druh zázračnej maškrty rastie možno aj vo vašej záhrade.

Hoci všetci považujeme červený melón za ovocie, v skutočnosti ide o zeleninu. Patrí do čeľade tekvicovitých, čo však vôbec nedegraduje jeho účinky, ktoré sú zázračné.

Zelenina plná vitamínov

Melón pokojne zaraďte do svojho jedálnička, ak si chcete udržať figúru. Stopäťdesiat gramov obsahuje iba 43 kalórií, 0 gramov tukov, 2 gramy sodíka a 11 gramov karbohydrátov. Okrem toho je zdrojom vitamínu C, železa, vitamínu B6, vitamínu A, fosfóru, zinku, draslíka, selénia, magnézia...Vo vymenúvaní prospešných látok by sme mohli pokračovať. Z celej „ríše“ zeleniny a ovocia obsahuje melón najviac lykopénu. Najsilnejší antioxidant má podľa vedcov schopnosť preventívne chrániť telo pred vznikom nádorov!

Sila je v zložení

Melón tvorí z viac ako 90% voda. Ak máte vody už dosť, "napite sa" melóna! Práve kvôli vysokému percentu vody je vhodným doplnkom pri liečení niektorých ochorení. Pri zdravotných problémoch, kde je potrebné dodržiavať pitný režim, môžete siahnuť po šťavnatom melóne.

Pomocník pri obličkových problémoch

Táto zelenina je prírodné diuretikum, napomáha zbavovať tela nadbytočných tekutín. Pri snahe prečistiť si obličky konzumujte plátok melóna alebo džús z jeho dužiny vždy, keď máte pocit hladu. Rovnako je to aj pri infekciách obličiek. Samozrejme, ak je váš zdravotný stav vážnejší, v tom prípade vám pomôže jedine lekár. Melón pri zápaloch slúži ako prevencia a vhodný doplnok, nie ako zaručený liek.

Dá črevá do pohybu

Trpíte zápchou? Lepšie ako medikamenty z lekárne je nepochybne vodnatý melón. Vláknina a voda v ňom obsiahnutá totiž dokáže dať vaše črevá do pohybu. Majte na pamäti, že všetkého veľa škodí, preto menej je niekedy viac. Pozor na to, aby sa zo zápchy nestala nepríjemná „naháňačka“.

Výborný na kĺby

Skvelým pomocníkom je melón aj pri zápalovom ochorení kĺbov, takzvanej dne. Kvôli vodnatosti a vysokej alkalickosti dokáže rozpúšťať a odplavovať z tela kryštáliky kyseliny močovej, ktorá spôsobuje bolesť.

Aby sme však všetku zázračnú moc nepripisovali len vode, ktorú obsahuje, zázraky môžete očakávať aj od šupy tohto ovocia. Používajte kúsok na potretie vyrážok, vždy vnútornou stranou. Nechajte pôsobiť a potom zmyte.

Melón má na naše telo ešte jeden príjemný efekt – zvyšuje chuť na milostné hrátky! Vedci totiž veria, že látka obsiahnutá v melóne - aminokyselina citrulín, dokáže uvoľniť a rozšíriť cievy, čím napomáha pri liečbe erektilnej dysfunkcie. Zatiaľ však nie je potvrdené, aké množstvo melóna by sme mali zjesť, aby sme ním nahradili účinky najznámejšej modrej pilulky...

Čítajte tiež: Do niekoľkých minút vám spľasne bruško: Potravina, ktorá dokáže zabrániť nafukovaniu!

2017-07-03 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: webmd.com, medicalnewstoday.com, healthyandnaturalworld.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia