Obmedzenie či úplne vynechanie lepku z jedálnička sa v poslednom čase stáva celkom populárnym trendom v zdravom stravovaní. Mnoho známych osobností a celebrít sa chváli a odporúča ho i ostatným, ak chcú schudnúť alebo posilniť svoje zdravie. Ukázalo sa však, že tento obľúbený spôsob stravovania nemusí byť bezpečný..
Lepok ako záchrana pred cukrovkou?
Keď prejdeme na bezlepkovú stravu, budeme sa cítiť lepšie, budeme zdravší a vyzerať štíhlejšie. Aj vy ste uverili týmto rečiam? A tak sa i k ľuďom, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu konzumovať lepok pridali aj ostatní. Dali zbohom rôznym zrnám, vrátane pšenice, raže, jačmeňa a špaldovej pšenice. Odpor voči lepku sa začal, no je tu nová štúdia, ktorá priliala olej do ohňa..
Vedci z Harvardskej univerzity našli súvislosť medzi bezlepkovou diétou a diabetom 2. typu. Kým ľudia s celiakiou a intoleranciou sa musia vyhnúť lepku zo zdravotných dôvodov, ostatní, ktorí sa vyhýbajú zrnu, čo je ich voľba životného štýlu. Tento spôsob stravovania by mohol mať viac škody ako úžitku! Výsledky sú obzvlášť pozoruhodné, vzhľadom k veľkosti tejto štúdie - vedci sledovali príjem lepku u 200-tisíc ľudí! Dlhodobá štúdia zistila, že 20 percent účastníkov, ktorí konzumujú najviac lepku, mali o 13 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku diabetu 2. typu v porovnaní s tými, ktorí ho jedli najmenej. Výsledky tak naznačujú, že konzumácia lepku by mohla znížiť riziko vzniku diabetu, ako uvádza vedúci autor Geng Zong z katedry Harvards University of Nutrition.
Optimálne načasovanie hygieny: V túto hodinu by sme sa mali v skutočnosti sprchovať!
Obsahujú menej výživných látok
Odborník upozorňuje na potraviny, ktoré neobsahujú lepok a zároveň ich prirovnáva k tým, kde sa prirodzene lepok vyskytuje, ako je chlieb, cestoviny či sušienky: "Bezlepkové potraviny majú často menej vlákniny a sú ochudobnené o ďalšie mikroživiny a teda sú menej výživné. Ľudia, ktorí netrpia celiakiou, môžu prehodnotiť obmedzenie príjmu lepku kvôli prevencii chronických ochorení, najmä diabetu."
V skutočnosti je údajne veľmi málo ľudí, ktorých organizmus nemôže stráviť lepok. Tí ostatní ho tak zbytočne odstraňujú z jedálnička a nevedomky tak zvyšujú riziko vzniku cukrovky. Mali by prehodnotiť svoje stravovanie a nepodľahnúť novému životnému štýlu len preto, že sa považuje za trend modernej doby..
Čítajte tiež: Toxické ovocie: V tomto prípade sa vám môže jeho konzumácia nepríjemne vypomstiť!