Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Množstvo ľudí ju celé roky varia zle: Chyba, kvôli ktorej hrozí otrava!

Ryža obsahuje najviac škodlivého arzénu zo všetkých potravín.
Ryža obsahuje najviac škodlivého arzénu zo všetkých potravín. (Zdroj: profimedia.sk)

Ryža obsahuje najviac škodlivého arzénu zo všetkých potravín. Vedci zistili, že správnym varením môžete znížiť množstvo arzénu v jednej porcii o 80%. Zabudnite na návody od šéfkuchárov z kníh a relácií. Viete, ako ryžu pripravovať naozaj zdravo?

Arzén v potravinách

Za všetko môže priemysel. V dôsledku priemyselnej výroby sa splodiny s obsahom arzénu dostávajú až do atmosféry, odkiaľ sa v podobe dažďovej vody dostanú do pôdy. Toxíny môžu vo vlhkej pôde prebývať celé desaťročia. Keďže ryža sa pestuje v extrémne vlhkej pôde, ľahko sa kontaminuje arzénom. Arzén tak nájdeme ho v množstve potravín, predovšetkým v ryži a ryžových výrobkoch, vrátane obľúbených ryžových chlebíkoch, v niektorých druhoch müsli, produktoch pre deti, v kurčatách a dokonca aj v pitnej vode.

Prečo je škodlivý?

Ak by ste denne prijali viac než odporúčané množstvo arzénu denne, hrozí vám celý rad problémov – vývojové poruchy, srdcové ochorenia, cukrovka či rakovina. Arzén preniká aj do materského mlieka, preto je pre dojčiace matky nevyhnutné pozorne si strážiť obsah jedálnička. Nie je však dôvod vynechať ryžu zo stravy úplne. Nové výskumy totiž naznačujú, že práve spôsob varenia ryže je pri arzéne kľúčový. Profesor Andy Meharg, Kráľovskej univerzity v Belfaste, testoval pre televíziu BBC tri rôzne spôsoby varenia ryže:


Záhada, ktorá zmení váš názor na kuracie prsia: Čo znamenajú biele prúžky na mäse!


Najskôr uvaril ryžu s vodou v tradičnom odporúčanom pomere 1:2 (ryža:voda). Druhý raz uvaril ryžu s vodou v pomere 1:5 a tretí raz nechal ryžu cez noc namočenú vo vode a následne ju pomaly varil. Práve tretí spôsob spôsobil, že hladina arzénu v ryži klesla až o 80%.

Vyberte si správnu odrodu

Arzén sa do potravín dostáva z vlhkej pôdy. Ryža, vo väčšom množstve než iné obilniny, kumuluje arzén práve vo vonkajšej vrstve zŕn. Celozrnná ryža preto údajne obsahuje viac arzénu než biela ryža. Za najbezpečnejší druh ryže, v ktorom sa nachádza najmenej arzénu spomedzi všetkých druhov, je ryža basmati. Napriek tomu však nie je dôvod vynechať zo stravy ani celozrnnú ryžu, ktorú odborníci na zdravú výživu odporúčajú najmä pre jej ľahšiu stráviteľnosť a vitamíny. Stačí, ak budeme dodržiavať správnu techniku varenia ryže.

5 pravidiel varenia ryže

  1. Nikdy nezabudnite ryžu dôkladne prepláchnuť pod tečúcou vodou.
  2. Namočte ryžu cez noc do vody.
  3. Opäť ryžu prepláchnite studenou vodou.
  4. Ryžu varte pomaly na nízkom plameni.
  5. Po dovarení ryžu premiešajte a nechajte odstáť.

Čítajte tiež: Preč s výčitkami: Tieto jedlá môžete jesť do prasknutia a nepriberiete!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9