Pridá skvelú chuť mnohým jedlám a významne prospieva zdraviu! Avšak len vtedy, ak zjete len štipku. Odvrátenú stránku škorice pocítil na vlastnej koži malý chlapec Matthew Radar, ktorý zomrel po jej požití.
Škorica je obľúbenou ingredienciou u mnohých z nás. Väčšinou po nej siahame vtedy, ak si chceme osladiť život nejakým koláčom. Toto voňavé korenie je však ospevované hlavne kvôli svojim priaznivým účinkom na ľudský organizmus. Ukázalo sa, že je účinné pri liečbe diabetu, bojuje s rakovinou, znižuje hladinu cholesterolu a posilňuje funkcie mozgu. Málokto však vie o jej temnej stránke, o ktorej sa veľa nehovorí!
Štvorročný chlapec Matthew Radar našiel v kuchynskej skrinke škoricový prášok. Ten ho zaujal natoľko, že si ho začať dávať do úst. Po chvíli sa však začal dusiť a zrútil sa. Napriek tomu, že bol ihneď prevezený do nemocnice, lekári ho už nevedeli zachrániť a malého chlapčeka vyhlásili za mŕtveho.
"Začal sa dusiť, akoby dostal záchvat a jednoducho sa zrútil," povedala jeho matka s plačom.
Šialená Škoricová výzva
Smrť milovaného synčeka donútila zdrvenú matku k tomu, aby varovala ostatných, že aj toto, na prvý pohľad, neškodné korenie, môže byť nebezpečné! Navyše, v súčasnosti je novým trendom tzv. "Škoricová výzva", ktorá môže pripraviť o život aj iné deti.
Predvídajte infarkt mesiac pred tým, než k nemu dôjde: Varovné signály ho prezradia!
"Všetky deti sa zapájajú do škoricovej výzvy. Pritom ani netušia, že ich to môže zabiť," varuje matka.
Táto šialená výzva koluje po internete už niekoľko rokov a je populárna hlavne v USA. Ten, kto sa na ňu dá, musí prehltnúť polievkovú lyžicu škorice, no v priebehu 60 sekúnd ju nesmie zapiť žiadnou tekutinou. Podľa článku, publikovanom v časopise Pediatrics, sa škorica skloňovala v takmer 200 prípadoch, kedy ľudia volali do toxikologických centier v USA. Bolo to však len v prvej polovici roku 2012, pričom 30 z nich už potrebovali lekársku pomoc.
Stovky ľudí sa doteraz dalo na Škoricovú výzvu a ohrozili tým svoj život:
Nebezpečná pre pľúca
Dr. Steven E. Lipshultz z University of Miami School of Medicine upozorňuje, že škorica môže byť obzvlášť škodlivá pre pľúca. Po požití prášku sa korenie ihneď nalepí na celé ústa, podnebie, jazyk a tiež na hrdlo. Nasleduje dávivý reflex, človek môže dostať záchvat a zadusiť sa!
Pozor na množstvo!
Škorica je však nebezpečná aj pre pečeň. Obsahuje kumarín, látku, ktorá môže tento dôležitý telesný orgán poškodiť. Rozhodujúce je množstvo skonzumovanej škorice! V jednom z online rozhovorov v magazíne Vysetrenie.sk na to upozornila aj osobná trénerka a výživová poradkyňa Mgr. Martina Tarková. Podľa nej treba skutočne s týmto korením zaobchádzať opatrne, pri väčšom množstve môže totiž spôsobovať zažívacie problémy. Štipka korenia na dochutenie koláča či ako dochucovadlo na kávu by malo stačiť. Pre dospelého človeka je odporúčaná dávka najviac pol čajovej lyžičky denne!
Čítajte tiež: Upratujete si hneď ráno posteľ? Každodenný zvyk by ste mali čo najskôr zmeniť!