Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zabijak menom voda: Situácia, kedy by sme to s pitným režimom nemali preháňať!

Nepreháňajte to s množstvo vypitej vody, môže vás v horšom prípade, zabiť!
Nepreháňajte to s množstvo vypitej vody, môže vás v horšom prípade, zabiť! (Zdroj: thinkstock.com)

Aj keď by mal byť alfou a omegou zdravého životného štýlu, niekedy je lepšie ho nedodržiavať. Pitný režim môže vo vašom organizme narobiť poriadnu pohromu. Horšie dopadnete, ak vypijete veľké množstvo vody, ako málo!

Hlavne v letnom období všade počúvame a čítame o tom, že bez vody by sme nemali spraviť ani jeden krok. Bezpochyby, voda je životodarnou tekutinou, vďaka ktorej všetky orgány v našom tele a vôbec celý organizmus funguje správne, ako má. Preto môže znieť neuveriteľne, priam komicky predstava, že sa vodou môžeme predávkovať!

Otrava vodou

Hovorí sa, že nič sa nemá preháňať, čo platí aj v prípade prijímania tekutín. Práve v lete, keď vonku panuje teplé počasie, sme smädní častejšie ako v inom ročnom období, preto siahame viac po pohároch s vodou. Ak však pri sebe nemáme vodu, zvykneme uhasiť smäd naraz veľkým množstvom tekutín. Málokto však tuší, čo sa vtedy stane! Pri vypití veľkého množstva vody sa nariedi krv a tekutiny začnú prechádzať do buniek, ktoré sa začnú nafukovať a opúchať. Nie je problém, ak je voľné miesto, kam sa zväčšujúce bunky môžu rozostupovať. Čo však bunky v mozgu? O nich to neplatí, keďže majú okolo seba pevne zrastené kosti lebky. Preto to môže skončiť v horšom prípade edémom mozgu a zástavou dychu.

Ak sa vonku zvýši teplota vzduchu, mali by sme zároveň pridať viac tekutín do jedálnička. Odborníci na zdravú výživu však zdvíhajú varovný prst a upozorňujú, že si môžete privodiť otravu vodou alebo hyponatrémiu. Môže sa stať aj to, že voda zriedi koncentráciu sodíka v krvi a vytvorí tak elektrolytovú nerovnováhu. Objavia sa nepríjemné príznaky ako nevoľnosť, zvracanie, kŕče, zmätenosť, ale i bezvedomie.


Nie je jedno, kedy pijete vodu: Správny čas na tekutiny, o ktorom ste ani len netušili!


Intoxikáciou vodou trpia prevažne športovci. lekári pri jednom maratóne v Bostone zistili, že 13 percent z 488 bežcov utrpelo hyponatrémiu, spôsobenú vypitím nadmerného množstva vody. V roku 2007 sa dokonca objavil prípad, kedy voda zabíjala! Jennifer Strangeová z Kalifornie umrela na opuch mozgu, keď sa zúčastnila rozhlasovej súťaže, ktorá spočívala vo vypití čo najväčšieho množstva vody.

Pitný režim je nanič?!

Nájdu sa dokonca aj takí, ktorí úplne odcudzujú pitný režim. Podľa profesorov Stanley Goldfarba a Dana Negoiana z Univerzity of Pennsylvania sa doteraz nepreukázalo, že by voda mala až také blahodarné účinky na ľudský organizmus. Navyše, vraj nie je žiadny vedou podložený dôvod, aby musel človek vypiť 2 a viac litrov tekutiny. V skutočnosti je to individuálne. Záleží od pohlavia, hmotnosti či fyzického zaťaženia. Pohybuje sa síce na úrovni 2-3 litrov denne, no treba počítať aj s jedlom, ktoré konzumujeme. Aj vďaka nemu prijímame tekutiny, okolo 0,5 lita a viac získame práve z potravín, ktoré zjeme.

Záver? Dbajte na pitný režim a majte vodu stále pri sebe. Dajte však pozor, aby ste do seba nenaliali 5 litrov a viac za deň. Váš organizmus tak môže dostať šok, tak, ako v prípade nedostatku tekutín..

Čítajte tiež: Keď sa jahody zmenia na nepriateľa: Takto z nich nevedomky robíte nebezpečné ovocie pre svoj organizmus!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9