Keď sa jahody zmenia na nepriateľa: Takto z nich nevedomky robíte nebezpečné ovocie pre svoj organizmus!

Jahody sú zdraviu prospešné, no pozor, či neobsahujú pleseň!
Zdroj: thinkstock.com
2015-06-27 15:55:00

Už ste využili sezónu červených pochúťok? Okrem ríbezlí a čerešní sú "v kurze" jahody, ktoré patria medzi najsilnejšie prírodné antioxidanty. Nie vždy však splnia svoj účel a zásobia váš organizmus zdraviu prospešnými látkami. Obzvlášť vtedy, ak robíte jednu chybu..

Toto už nerobte!

Kúpili ste si šťavnaté kúsky jahôd, na ktorých si idete pochutnať. Čo však urobíte s tými, ktoré majú pleseň? Viac ako deväťdesiat percent ľudí by jednoducho pleseň z ovocia zoškrabali a zvyšok skonzumovali. Chyba! Takýmto spôsobom sa zbytočne vystavujete nebezpečenstvu. Hrozí vám poškodenie pečene, obličiek a iné chronické ochorenie, aj keď komplikácie samozrejme nenastanú zo dňa na deň. Taktiež pôsobia na nervový systém, pokožku, respiračný aparát, ale i na pohlavné orgány. Pre mnohých je zrejme poškodenie zdravia len slabým argumentom, keďže dojedajú potraviny, vrátane tých, napadnutých plesňou. Je im ľúto ich zahodiť, keďže stáli nemálo peňazí. Ak vám záleží na zdraví, mali by ste to zmeniť.

Jedovaté látky v jahodách

Je pravda, že plesne si nevyberajú, no napádajú hlavne zeleninu, mliečne výrobky, citrusové plody a tiež jahody, ktoré majú teraz svoju sezónu. Tieto potraviny by sa nemali vôbec konzumovať, ale rovno vyhodiť! Ak nájdete jahody s plesňou, môžete si byť istí, že sa v nich nachádza veľké množstvo mykotoxínov. Ide o jedovaté látky, pričom existuje niekoľko druhov mykotoxínov. Veľmi dobre sa im darí vo vlhkom a teplom prostredí. Práve ovocie a zelenina s vyšším obsahom vody, kde patria aj jahody, sú kontaminované v celom plode! Nestačí odrezať plesnivú časť ovocia, mali by ste ju jednoducho celú ihneď vyhodiť!


Preč s chemikáliami z ovocia: Jedinečný spôsob, ako ho zbaviť škodlivých látok, ktorý vás dostane!


Odrezať pleseň a použiť na konzumáciu môžete ovocie a zeleninu s nízkym obsahom vody. Patrí sem napr.: hlávková kapusta, mrkva či zemiaky. U nich pleseň veľmi ťažko preniká tvrdým povrchom. Keď pleseň očistíte, zelenina by mala byť použiteľná na konzumáciu.

Znížte riziko vhodným skladovaním!

Je potrebné zdôrazniť, že pleseň na potravinách nemusíte vidieť, ani cítiť a napriek tomu môže produkovať mykotoxíny. Aby bolo riziko vzniku toxických látok v ovocí čo najnižšie, dôležité je skladovanie potravín. Jahody neumývajte, opláchnite ich až tesne pred použitím, v opačnom prípade sa skráti ich trvanlivosť. Vhodná na uskladnenie je plastová vanička alebo keramická miska, zabudnite však na papierovú, ktorá z ovocia odvádza vlhkosť a vysušuje ich. Uložte čerstvé jahody do chladničky (teplota by mala byť 1-5 stupňov Celzia) a spotrebujte ich do 3 dní. Dobrú chuť!

Čítajte tiež: Zdravé koktejlové osvieženie ako obyčajný podvod? Populárne smoothies pod paľbou kritiky!

2015-06-27 15:55:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia