Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zdolá zlatý mok chrípku? Pivo ako tajná zbraň proti ochoreniam!

Pivo má blahodarné účinky na organizmus, chráni pred vírusmi!
Pivo má blahodarné účinky na organizmus, chráni pred vírusmi! (Zdroj: thinkstock.com)

Keď bojujeme s chrípkou či sme prechladnutí, väčšinou siahame po osvedčených liekoch z domácej lekárničky. Málokoho by pritom napadlo, že by mohlo pomôcť aj pivo! Zlatý mok vyráža dych svojimi účinkami na ľudský organizmus. Najnovšie vás prekvapí zistenie, že by mohol byť účinnou prevenciou i liečbou ochorení!

 

Čo je lepšie, než si dopriať vychladené pivo? Okrem toho, že tento alkoholický nápoj spoľahlivo zaženie smäd, dokáže toho oveľa viac. Nielenže hydratuje organizmus, keďže 92 % z neho tvorí voda, ale je bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Podporuje obranyschopnosť organizmu, no dokonca pomáha k uzdraveniu, keď ste už chrípku chytili!

Ako je to možné?

Dodržiavanie  pitného režimu je v chrípkovej sezóne veľmi dôležité. Mikróby majú menšiu šancu sa usadiť a škodlivé látky sa ľahšie vyplavujú z organizmu. K tomu vám pomôže pivo, ktoré však treba konzumovať v primeranom množstve.

V zlatom moku sa nachádza starý známy chmeľ, ktorý, ako zistili dve svetové laboratóriá, obsahuje látku s protizápalovými účinkami. Ide o humulon – látku, zodpovednú za jeho príjemne horkú príchuť. Má obrovskú silu! Dokáže ochrániť organizmus pred vírusmi, pričom zdolá predovšetkým škodlivý vplyv respiračného syncyciálneho vírusu (RSV). Ten je zodpovedný za zápal pľúc a dýchacie problémy. U menších detí dokonca máva smrteľné následky! V tieto účinky veria japonskí vedci z univerzity v Sappore, ktorí odštartovali výskum, zameraný na vývoj jedál a nealkoholických nápojov pre deti s humulonom. Ak sa im to podarí, zrejme bude na svete liek, ktorý ochráni deti pred chorobami!

Okrem toho obsahuje ďalšiu látku lupulon, čo je prírodné antibiotikum, získané z práškového povlaku chmeľových šišiek.

Čo dokáže pivo?

  • Chráni pred chrípkou a nachladnutím.
  • Lieči ochorenia (chrípka, nachladnutie, začínajúca angína)
  • Posilňuje imunitný systém a obranyschopnosť organizmu.
  • Spomaľuje biochemické procesy v krvi, ktoré by viedli k zápalom.
  • Zaberá aj na črevnú chrípku.

Nie každé pivo pomôže!

Zatiaľ čo nemenovaná všeobecná lekárka pre dospelých sa priznala, že zo svojich skúseností nemá pocit, že by pitie piva znižovalo výskyt chrípky u konkrétnych jedincov, viac je k pozitívnemu účinku zlatého moku priklonený výživový poradca Ing. Libor Javro.

Pivo môže mať svoje opodstatnenie pri zneškodňovaní nákazy mikroorganizmov v ľudskom tele pomocou prirodzenej antibiotickej látky, ktorá sa v ňom nachádza,“ povedal nutričný špecialista.

Pozor! Tento alkoholický nápoj však má blahodarné účinky na ľudský organizmus len vtedy, ak vieme, ako ho správne piť. V žiadnom prípade nesmie byť vychladené!

Pivo ako aj ostatné alkoholové nápoje majú svoju svetlú stránku, avšak musia byť podávané v optimálnom množstve! Dôležitý je spôsob konzumácie piva, keď si chcete pomôcť urýchliť uzdravenie. Pivo musí byť zahriate, najlepšie odstránené z bubliniek. Max. 2,5 dcl na jednu dávku raz za deň pri akútnom ochorení,“ povedal Ing. Libor Javro.

Liečba pivom

Ak trpíte ochorením horných dýchacích ciest, skvelým pomocníkom je osvedčený domáci recept, pri ktorom je hlavnou ingredienciou práve pivo.

„Starý praktický recept pre odstraňovanie zápalov horných dýchacích ciest je podávanie prevareného piva s medom a cesnakom,“ povedal Ing. Libor Javro.

Pred tým, než sa pustíte do liečby pivom, nezabudnite ho zohriať a priviesť do bodu varu. Po miernom ochladení pridajte dve lyžice medu a cesnak. Vaše telo dostane poriadnu dávku vitamínov skupiny B a antibakteriálnych látok a vďaka medu hojivé a protizápalové látky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9