Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zmeňte každodenné hygienické návyky: Tieto ignorujeme, pritom sa vystavujeme nebezpečenstvu!

Nezabúdajte na pravidelné čistenie nielen kuchyne, ale i vecí, ktoré denne používate!
Nezabúdajte na pravidelné čistenie nielen kuchyne, ale i vecí, ktoré denne používate! (Zdroj: thinkstock.com)

O kuchyňu a kúpeľňu sa príkladne staráte. Nezabudli ste však aj na iné veci dennej potreby? Práve na tých, ktoré používame každý deň, sa nachádza množstvo baktérií, ktoré sa vďaka nám vo veľkom množia!

Mobilný telefón

Každý deň ho používame, no zabúdame na jeho pravidelné čistenie! Reč je o mobilnom telefóne, ktorého sa podľa jedného výskumu denne dotkneme až 150-krát.

“Pravdou je, že na mobilnom telefóne sa podľa viacerých štúdií a výskumov nachádza dokonca viac baktérií ako na kľučkách či dokonca na toaletnej mise a splachovači. Posledné výskumy zistili, že na mobile „odpočíva“ väčšie množstvo kolónií baktérií ako na tlačidlách bankomatu. A to už je čo povedať,” povedala dermatologička z dermatologicko-laserového centra TOMAR MUDr. Adriana Tomeková.

Vedci v Amerike objavili až 7 000 rôznych druhov baktérií na 51 vzorkách telefónov.

Ako tvrdí odborníčka, náš telefón prichádza dennodenne do kontaktu skutočne s kadečím. Len si skúste predstaviť, kde všade ste ten svoj dnes položili. Stôl v kaviarni, na obede v reštaurácii či v krčme pri pive. Ráno ste ho mali na ministolíku vo vlaku, potom vo vrecku nohavíc, na pracovnom stole či pohodený v taške medzi ostatnými vecami. Tým, že ho často používame, prístroj sa zahreje, čo je perfektná "pôda" pre to, aby sa baktérie mohli množiť. Údajne sa v nich našli aj tie, ktoré sa bežne vyskytujú v stolici. A to nie je všetko!

„Aj keď mnohé z týchto baktérií nemusia byť pre človeka nebezpečné, na mobiloch sa našli aj také skupiny mikroorganizmov, akým je napríklad zlatý stafylokok, ktorý môže spôsobiť vážne zdravotné problémy - od infekcií až po otravu krvi,“ varuje odborníčka.

To už je dostatočný dôvod na jeho pravidelné čistenie. Nestačí vám? Ak máte kožné problémy na tvári napr. v podobe nepekných vyrážok, na vine môže byť práve váš telefón!

A keďže si ho neumývate tak ako ruky, všetky baktérie sa automaticky dostávajú aj na vašu tvár. Aj to je dôvod, prečo sa aj dospelým ľuďom, ktorí už dávno na pubertu zabudli, vytvárajú na pleti rôzne zápalové reakcie, vyrážky a lišaje. Práve preto určite odporúčam pravidelné čistenie telefónu. A nielen displeja,“ tvrdí dermatologička.

V obchodoch aj na internete sú dostupné rôzne čistiace roztoky a špeciálne vlhčené utierky, ktoré váš mobil vydezinfikujú a zbavia ho nečistôt a hlavne baktérií. MUDr. Adriana Tomeková ich odporúča používať pravidelne. Ak spojíte starostlivosť o mobilný telefón s dôkladnou starostlivosťou o ruky, na ktorých tiež ostáva množstvo baktérií, nebezpečné mikroorganizmy nebudú mať šancu.

Nohavice

Väčšina z nás si zvykne oprať rifle približne po piatich noseniach. V prípade, ak sú znečistené, do práčky putujú skôr. Istá značka nohavíc tvrdí, že ich pranie po takejto dobe si zachová farbu nohavíc a pevnosť vlákien, pričom ich treba oprať najlepšie pri nízkej teplote. Častejšie pranie môže mať za následok naopak predčasné starnutie a poškodenie džínsov. Aké je to však zo zdravotného hľadiska? Tu už treba byť prísnejší!

„Keďže tento kus látky prichádza dennodenne do styku s rôznymi baktériami v MHD, v reštauráciách, na stoličke v práci, v čakárni u lekára a kdekoľvek ide, medzi špinavú bielizeň patrí už po troch noseniach. Ak totiž textíliu v takomto stave uložíme do skrine medzi ostatné veci, je veľmi pravdepodobné, že nevítané baktérie sa môžu dostať aj medzi ne,“ upozorňuje MUDr. Tomeková.

Pri vložení do práčky je dobré nohavice obracať naruby. Niektorí odborníci dokonca radia, že pre maximálne vyhubenie baktérií stačí vložiť nohavice do igelitového sáčku a nechať ich cez noc v mrazničke.

Podprsenka

Väčšina žien má strach, že pranie podprsenky má vplyv na jej elasticitu a tvar. Žiadny strach! Ak ju vyperiete samostatne v umývadle s teplou vodou, pričom podprsenku necháte namočenú vo vode desať minút, jej pružnosť sa nenaruší a tiež sa neskráti jej životnosť, ako to robí práčka. Majte k dispozícii viacero podprseniek a striedajte ich! Vyhnete sa tak nepríjemným prejavom kožných ochorení.

„Podprsenka je, síce, spodná bielizeň, no nemeníme a neperieme ju tak často ako nohavičky, teda každý deň. Treba však myslieť na to, že je to kus oblečenia, ktorý je maximálne priliehavý a je v bezprostrednom kontakte s pokožkou. Preto sa v podprsenke zachytávajú odumreté časti pokožky a, samozrejme, aj pot. V prvom rade odporúčam mať doma viacero podprseniek a striedať ich. Po dvoch až troch náročnejších dňoch by som ju už odložila do práčky. Citlivejšia pokožka by mohla v opačnom prípade reagovať lišajmi či rôznymi prejavmi alergie, napríklad nepríjemne svrbiacim výsevom,“ dodala na záver MUDr. Tomeková.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9