Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najčastejšie chyby pri konzumácii cesnaku ako antibiotika: Takto mnohí ničia jeho liečivú silu!

Užívajte cesnak správne, inak nebude mať liečivé účinky! Zobraziť galériu (2)
Užívajte cesnak správne, inak nebude mať liečivé účinky! (Zdroj: gettyimages.com)

V tomto období, kedy zvádzame boj s chrípkou a inými ochoreniami, je ideálnym liečiteľom cesnak! Poradí si s infekciami, no aby splnil svoj účel, mali by sme ho užívať správne. Pritom mnohí robia chyby, kvôli ktorým cesnak stráca liečivé účinky!

Konzumovanie cesnaku v tabletkách

V lekárni majú pacienti k dispozícii cesnakové tabletky, ktoré sa síce zdajú byť ideálnym riešením, ak chcú predísť cesnakovému zápachu, no nemajú taký účinok ako čerstvý cesnak. Konzumácia surového cesnaku je najlepšou voľbou pre získanie jeho liečivej sily. Tabletky síce poskytujú nejaký zdravotný účinok, no je oveľa menší ako pri surovom cesnaku.

Varenie cesnaku

Mnohí používajú cesnak pri varení. Ten však týmto procesom stráca najdôležitejšiu a najzdravšiu látku v cesnaku - alicín. Ak chcete využiť plný potenciál alicínu, jedzte cesnak surový.

"Najvhodnejšia konzumácia cesnaku je za surova, keď je cesnak rozdrvený a vylučuje priamo antimikrobiálne látky. Následná iná technologická úprava za prílišného tepla alebo chladu znižuje účinnosť cesnaku," potvrdzuje expert na výživu Ing. Libor Javro.

Veľké množstvo cesnaku

Cesnak je silné antibiotikum a pri skonzumovaní veľkého množstva môže mať dokonca negatívny efekt na črevnú mikroflóru človeka! Ak nechcete, aby zabil užitočné baktérie, no chcete si dať viac ako 5 strúčikov, skombinujte ho radšej s probiotikami, napr. s nápojom menom kombucha, ktorý obsahuje množstvo prospešných baktérií.

Malé množstvo cesnaku

Ideálne je konzumovať cesnak v primeranom množstve. Aj keď je ho príliš málo, jeho účinok je slabý! Podľa expertov je potrebné konzumovať 2 až 3 stredne veľké strúčiky za deň. Tak sa zaradíte medzi ľudí s pozitívnymi skúsenosťami s konzumáciou cesnaku, ktorý im pomohol prekonať aj vážnejšie infekcie! V prípade prevencie je vhodné užívať menej tohto prírodného antibiotika.

"S konzumáciou cesnaku to nie je vhodné preháňať, optimálny príjem v dobe prevencie pred chorobou je jeden až dva strúčiky za 2-3 dni dni.Pokiaľ sa zdravotný stav mení k ochoreniu, frekvencia príjmu cesnaku sa zvyšuje," povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Starý cesnak

Dajte si pozor na starý cesnak, ktorý už nemá taký silný účinok ako čerstvý! Čerstvý cesnak spoznáte podľa zelenej stonky v strede trsu. Vyberajte si cesnak, ktorý poznáte, najlepšie, ak si ho sami vypestujete alebo kúpite od známeho pestovateľa.

Tipy na jeho konzumáciu

Čerstvý cesnak pred konzumáciou môžete prelisovať, pokrájať alebo poriadne rozhrýzť, čím sa účinné látky najlepšie uvoľnia do nášho tela. Ak vám vadí pach surového cesnaku skúste ho najprv pomliaždiť a nechajte postáť 10 až 15 minút a potom pridajte jablkovú omáčku pre lepšiu chuť. Skúste ho zmiešať s medom, vďaka ktorému získa lepšiu a lahodnejšiu chuť.

Probiotikum Candistop obsahuje 7 špecifických kmeňov bakteriálnych kultúr obohatené o cesnakový extrakt a extrakt z grapefruitových jadierok. Okrem iného je možné ho použiť aj pri gynekologických infekciách a zápaloch.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9