Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ebola opäť naberá na sile: Prvýkrát tento rok na vzostupe!

Ebola je opäť na vzostupe!
Ebola je opäť na vzostupe! (Zdroj: thinkstock.com)

Počet nových prípadov eboly narástol minulý týždeň vo všetkých troch západoafrických krajinách, ktoré boli touto nebezpečnou nákazlivou chorobou postihnuté najviac. Informovala o tom v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Jej aktuálnou správou sa skončil niekoľkotýždňový povzbudzujúci pokles prípadov v celom regióne.

Prečo sa nedá smrtiaci vírus zastaviť?

Nedôvera k humanitárnym pracovníkom, najmä v Guinei, a riskantné miestne zvyky pri pochovávaní mŕtvych pacientov naďalej brzdia úsilie zastaviť smrtiaci vírus, oznámila agentúra OSN.

"Nebezpečné pochovávanie zo začiatku januára v prefektúre Lola na východe Guiney pri hranici s Pobrežím Slonoviny potom vyústilo do výskytu 11 potvrdených prípadov eboly," uvádza WHO.

Miestne obyvateľstvo zo začiatku odmietalo komunikovať s vyšetrovateľmi, vysvetľuje agentúra Reuters.

Krvácavú vírusovú chorobu ebola dostali v minulosti trúchliaci pozostalí, keď sa dotýkali tiel svojich mŕtvych milovaných - keď napríklad na nich položili ruky, aby sa s nimi naposledy rozlúčili.

Nádeje sa rozplynuli, počet chorých vzrástol

WHO minulý týždeň oznámila, že v týždni do 25. januára bolo 99 potvrdených prípadov eboly, čo bol najnižší počet od júna 2014. To vtedy posilnilo nádeje, že v situácii nastal priaznivý zvrat.

Nové údaje, platné pre týždeň končiaci 1. februára, však ukázali, že tento rok došlo vo všetkých troch krajinách k prvému zaznamenanému nárastu nových prípadov eboly.

Sierra Leone, najhoršie zasiahnutá chorobou, zaznamenala 80 zo 124 nových prípadov tohto infekčného ochorenia; v Guinei ich zaznamenali 39 a v Libérii iba päť - všetky v blízkosti hlavného mesta Monrovia.

Takmer jedna tretina z 34 prefektúr Guiney hlásila minulý týždeň najmenej jeden bezpečnostný incident alebo inú formu odmietania spolupráce so zdravotníkmi.

Dedinčania sú často vyľakaní, keď vidia blížiť sa humanitárnych pracovníkov v supermoderných, priam kozmických ochranných odevoch, a odmietajú spolupracovať pri vyhľadávaní pacientov s ebolou, pri ich izolácii a aj pri dezinfekcii obydlí.

Multivitamín šumivý Cemio obsahuje komplex 10 najdôležitejších vitamínov. Prípravok má výbornú príchuť pomaranča a grepu, neobsahuje umelé farbivá, cukor, laktózu ani lepok. Je vhodný pre každodenné posilnenie organizmu, pri zvýšenej potrebe vitamínov, napr. v zimnom období a pre športovcov, mládež alebo fajčiarov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9